Шоколадне тістечко ‒ найкращі ліки...
Еріх Марія Ремарк
11 липня любителі
солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). Це свято
виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності і був
підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії, інших країнах як всередині Європейського
союзу, так і за його межами.
Вважається, що першими навчилися робити шоколад
ацтеки, вони називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори охрестили
ласощі «чорним золотом» і їли його для підвищення витривалості. У середньовіччі
споживання шоколаду в Європі було доступно тільки аристократам. У матері Терези
була пристрасть до шоколаду. А мадам Помпадур була впевнена, що лише шоколад
може розпалити вогонь пристрасті.
В Україні День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові. Львів'яни
відкрили для себе шоколад ще в середньовіччі. Тоді у місті з'явилися східні
солодощі та французькі десерти. Потім місцеві майстри-пекарі та кондитери самі
почали виготовляти різноманітні солодкі смаколики. Львів став, після
швейцарського Берна, другою європейською столицею шоколаду. Львовознавці
розповідають, що у місті Лева шоколад їдять, п'ють, дарують, ним пишаються,
насолоджуються, захоплюються, з ним фантазують, ідуть у гості, освідчуються у
коханні, приймають серйозні життєві рішення. І тільки у Львові – найсолодшому
місті України, шоколад називають особливо – «чоколяда». Львів’яни навіть
вигадали власну вільноконвертовану валюту – хочеш комусь віддячити, кажеш: «З
мене чоколяда».
Але шоколадом не тільки насолоджувалися, але його й досліджували.
Швейцарські вчені опублікували сенсаційні дані про користь шоколаду: чорний
шоколад в помірних дозах здатний запобігти серцево-судинним захворюванням.
Близько 60 г шоколаду високої якості і з великим вмістом масла какао
перешкоджають звуженню і затвердінню артерій. Шоколад покращує циркуляцію крові
і знижує ймовірність утворення тромбів.
Грецькі медики також відзначили користь гіркого шоколаду стосовно
серцево-судинної системи. На щорічній конференції Європейської асоціації
кардіологів у 2004 році лікарі повідомили, що 100 г цих ласощів покращують
роботу судин у дорослої людини протягом 3 годин. Шоколад входить до раціону
льотчиків і космонавтів, його дають донорам, які щойно здали кров. І взагалі,
шоколад корисний, смачний, смак його не повторний.
Насолоджувались ним сьогодні і в бібліотеці.
Познайомитись з матеріалами книжкової виставки «Шоколад - смачно і корисно» та
випити філіжанку кави або чаю з шоколадом мали змогу сьогодні відвідувачі нашої
книгозбірні. Гарних нам читань і, дай Боже, мирних чаювань із смачним і
корисним шоколадом...
Немає коментарів:
Дописати коментар