четвер, 18 січня 2024 р.

Коли роки над жінкою не владні...


     Це про Лідію Григорівну Савченко. Гарна і привітна жінка, вправна господиня, мама і бабуся, чудова дружина, доброзичлива сусідка і кума, колишня бібліотерка сьогодні святкує День народження.

Народилась вона в селі Синиця, тоді це був Христинівський район, в сім’ї колгоспників. Це село має багату і гарну історію, чудову природу. Ліда була закохана в красу села і панського парку, могла багато про нього розповідпти. Сім’я виховувала трьох дочок, Ліда між ними була середульшою. Її бавила старша сестра Тамара, а вона допомагала в усьому меншій – Тетяні.

Роки летіли дуже швидко, позаду залишилось навчання в місцевій школі, отримала атестат з гарними оцінками і вирішила свою професію поєднати з книгою, стати бібліотекарем. Дуже любила читати, гарно писала шкільні твори. Тому легко склала вступні іспити до Канівського культосвітнього училища. Серед дисциплін, що там вивчались, було бібліотекознавство, літератури, історія, бібліографія... Ведення і складання бібліотечних каталогів вимагало написання каталожних карток бібліотечним почерком. Цей почерк, схожить на креслярський, у студенти Лідії Гелівей був найкращим у групі. Букви були, ніби намальовані.

Працювала спочатку в селі свого села, а потім в районі розпочалася централізація бібліотечної системи, і Ліду запросили на роботу у новостворений відділ комплектування. Новий, дружний колектив, де працювали молоді життєрадісні жінки і дівчата, працювали, відзначали свята, дні народження, ділились таємницями і мріями. Життя було насичене подіями: танці, сесії, весілля, декретні відпустки, народження дітей...

Так було і в Ліди – на одній з вечірок познайомилась з христинівським хлопцем Віктором Савченко. Він працював шофером, мав золоті руки і серйозні наміри. Народились і росли діти... Спочатку жили з Вікторовим батьком, потім отримали квартиру, в якій все зроблено до ладу руками цього подружжя. А Лідія Григорівна закінчила заочно бібліотечне відділення Київського державного інституту культури. З часом очолила відділ, знання і досвід дозволяли справлятись з роботою. Тут потрібно бути не тільки бібліотекарем і бібліографом, а й бухгалтером: накладні на нові книги, акти на списання зношених і застарілих книг потребували ретельного підрахунку.

Життя не складалось лише з білих смуг... Якби не могила старшого сина Анатолія, який трагічно і несподівано пішов із життя...

Дочка Олеся та син Євген допомогли пережити їм це горе. Вони – мамина і татова гордість і втіха. В школі вчилися на «відмінно», отримали вищу освіту, створили гарні сім'ї, потішили батьків званням «бабусі» й «дідуся». Їх п’ятеро, таких дорогих серцю онучат.

Зараз Ліда Григорівна – на заслуженому відпочинку. Домашніх справ, звичайно, вистачає. Але щовечора ця подружня пара здійснює прогулянку. Таку вони завели собі корисну традицію. Гуляють по вулицях, парках, урочищі «Долинка». Приємно дивитись на них, коли в будь-яку погоду йдуть поряд, попід руки і розмовляють.

Шановна Лідія Григорівна, дорога Лідо, колектив бібліотекарів нашої громади шле тобі в цей день найкращі побажання: віку довгого і щасливого, сімейного затишку і благополуччя, здійснення бажань і отримувати лиші хороші новини. З роси й води,  і Божого благословіння на довгі, щасливі і мирні літа

Немає коментарів:

Дописати коментар