четвер, 18 січня 2024 р.

Соборність України - соборність наших душ

 Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об’єднання розрізнених частин України в єдину землю однієї держави. 9 жовтня 1918 р. на засіданні австрійського парламенту майбутній глава уряду ЗУНР К.Левицький висловив загальне прагнення галицького народу до Києва. 20 жовтня 1918 р. на багатотисячній маніфестації у Львові відомий західноукраїнський політичний і громадський діяч С.Вітик закликав до негайної злуки з Великою Україною.

Українська Національна Рада, яка 3 січня 1919 року одностайно прийняла ухвалу про злуку Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою.

 

День Соборності займає особливе місце в історії становлення України, оскільки саме 22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори. На них був проголошений Акт Злуки (об’єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу, з єдиним державним гербом  – тризубом.Враховуючи  велике політичне і історичне значення об'єднання УНР і ЗНР  для утворення  єдиної української держави,  22 січня відзначається в Україні  як День Соборності України.

  Саме  цьому святу передували  масові заходи в бібліотеках громади: години патріота, трибуни громадської думки, історичні читання, уроки історичної правди. На книжкових виставках зібрані книги, статті, документи, що розповідають читачам про події 105-річної давнини та сучасне відзначення Дня Злуки.

      З виставкою-інсталяцією "З вічною думою про єдність на своїй землі" користувачі центральної бібліотеки мали змогу познайомитись в приміщенні книгозбірні, а сьогодні її матеріали стали частиною зібрання членів нашої громади. Ведуча, директорка ЦБ Раїса Шумовська, розповіла присутнім про історію свята, про віхи історії України, про тернистий шлях нашої Батьківщини до незалежності України.

      Керівники громади, представники духовенства, жителі і гості міста переглянули  книжкову виставку, обмінялись своїми думками про історію України і Христинівщини.  Адже ми маємо багату історію, видатних людей, які боролись за волю України. Естафету їх любові до України, їх незламність і мужність прийняли  воїни ЗСУ, які в кривавій битві з ненависними рашистами боронять нашу землю і майбутнє України.

        Все буде Україна!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар