вівторок, 16 липня 2024 р.

Огляд-діалог за книгою “Українська Державність”

 Державність - це устрій усього матеріального і духовного буття цілого народу.

«Нація без державності є покалічений людський колективний організм... Адже, як і у всякої індивідуальної істоти на землі найперша потреба — це зберегти своє життя, забезпечити його розвиток, передати спадщину в наступні покоління, так і для кожної нації власна держава є найкращим засобом збереження життя і розвитку...»
Боротьба за українську державність точиться й по нині. Здається - це є вічна боротьба, але ми неодмінно переможемо!
Сьогодні відбувся огляд-діалог за книгою “Українська Державність”. Ця книга є однією з частин серії книжок, по становленню української держави.
Маленькі читачі дізнались про те, що українська державність – це ми, це про кожного з нас. Ми і є держава, нам її творити, покращувати та боротись за неї.








Огляд-діалог за книгою «Українська Державність»

 У 2024 році Україна втретє відзначає День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року.

Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.
День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси–України.
В основі концепції державних заходів до цієї дати – тяглість і спадкоємність державотворчих традицій України від Русі до сьогодення.
З нагоди цього важливого дня в стінах нашої бібліотеки представлена виставка та відбувся огляд-діалог за книгою «Українська Державність». Основною концепцією діалогу є розуміння того, що знання історії нашого державотворення в усій тяглості є потужною силою проти маніпуляцій історичними фактами в умовах інформаційної війни РФ проти України.









Державність України: тисячолітній шлях державотворення



 Це свято запроваджено на утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, що засвідчується першими згадками про заснування міста Києва, про історичні події, пов’язані з діяльністю видатного державотворця князя Київського Володимира.

    Прагнення до свободи та самостійності, волі і незалежності є визначальною цінністю українців, що давала наснагу і сили залишатися собою в часи бездержавності. Україна - це наша колиска, це наш рідний край, з нашою історією,  з нашими талановитими людьми. І всі вони гідні нащадки наших предків. Саме гідність держави залежить від гідності особистостей, які її створюють. Історія ж нашої гідності до держави терниста і багатовікова витоки її  наповнені возвеличенням та падінням, пронизана змістовими ідеологіями суспільства, відображена творчими та обдарованими людьми, які віддали крихітку себе, за  поєднання єдності та незламності українського духу. Естафету цієї незламності прийняли наші воїни ЗСУ, які мужньо воюють з ворогом на Сході України. 

     Згідно президентського  указу ми святкуємо це свято в день хрещення України-Руси, адже в цю дату Україна вшановувала одного з перших своїх державотворців — святого рівноапостольного Володимира Великого, князя Київського.

   Ми нащадки козаків, хоробрих воїнів, засновників хрестителів. Ми  правнуки тих, хто побудував могутню країну в центрі Європи.  Тут запроваджено православ'я, тут бере початок старослов'янська мова, тут витоки нашої культури, джерела нашої духовності. Тут жили наші предки, тут виконувати нам їх заповіти, цю державу нам потрібно зберегти для нащадків На тлі повномасштабного вторгнення в Україну російські пропаганда та історіографія посилили спроби заперечити будь-який зв'язок українського державотворення з Київською Руссю. З російського підручника "Навколишній світ" для учнів 4-х класів змінили версію: якщо в підручнику за 2021 рік було написано, що князь Володимир хрестив народ у Києві, то в новому виданні він зробив це просто "у столиці"... І це лише один приклад.

    Щоб користувачі бібліотек знали правдиву історію, не забували своє коріння і заповіти пращурів, в книгозбірнях громади організовано книжкові виставки, біля яких проходять уроки історичної правди, години державності, патріотичні читання, засідання клубів молодого патріота, поетично-патріотичні марафони, інформини, години цікавих повідомлень... Цікаво і змістовно такі заходи пройцли в центральній бібліотеці, в бібліотеці для дітей, в Кузьминогребельській, Сичівській, Орадівській, Осітнянській, Ягубецькій, Великосевастянівських, Шукайводській, Углуватській та інших бібліотечних філіях нашої громади.

   В центральній бібліотеці біля книжкової виставки "День української державності: надбання тисячоліть" пройшла година патріота "Шлях до державності: ціна свободи". Під час її проведення присутні перегорнули сторінки історії України, згадали тих, хто боронив нашу волю, творив нашу державність. В "Пантеоні пам'яті" хвилиною мовчання вшанували наших земляків, які віддали своє життя за нашу свободу, за нашу державність, за нашу Україну...

   Україна переможе цю рашистську навалу, і ми будемо розбудовувати свою Батьківщину, вільну державу, якою пишатимуться наші нащадки.

  Все буде Україна!