понеділок, 6 грудня 2021 р.

Вклоняючись подвигу Ігоря Валюка

6 грудня для родичів Ігоря Валюка – сумна дата. В цей день загинув син Галини Сергіївни Тарноруцької. Не стало в мами єдиної дитини, поселилися навіки в її серці туга, біль, горе. Він був добрим сином, надійним товаришем, хорошим другом, турботливим онуком, зразковим військовослужбовцем. Він був...

В свої дев’ятнадцять він встиг здійснити подвиг, який навіки вніс його ім’я в ранг героїв. Добрий, скромний, допитливий - таким його пам’ятають вчителі; доброзичливий, товариський, подільчивий - таким він був для друзів; начитаний, ерудований, з власною думкою про прочитане - це спомини бібліотекарів, адже він любив читати, часто відвідував книгозбірню, де працювала мамина сестра Качан Зінаїда Сергіївна. Він мріяв про море, подорожі, відкриття. Хотів побувати в різних країнах, відвідати найцікавіші куточки, але в першу чергу хотів вклонитися могилі дідуся, капітана Тарноруцького Сергія Мефодійовича, який загинув у Синявинських болотах під Ленінградом. Було так багато мрій і задумів... Здійснив же він їх  до болю мало. 

В той фатальний вечір сталася трагедія  буксир, що підіймав багатотонну дизельну електростанцію, не вписався в поворот, лопнула зчіпка і станція поповзла донизу. Ігор стояв на посту, він кинувся напереріз станції, ухопився за сталеве дишло і з усієї сили штовхнув його вбік. Станція змінила рух, адже вона котилася на склад боєприпасів. Ті секунди, той поштовх христинівського юнака врятували склад, ба більше – містечко півострова Рибачий. Але це коштувало життя герою.

Пізніше спеціалісти, детально вивчаючи ситуацію, дійшли висновку, що дії Ігоря були єдино правильними в тій ситуації. На похорон відважного моряка приїхали його однополчани і командир, щоб віддати останні почесті товаришу, якому завдячували життям. Командир частини, в якій служив Ігор, схиляючи голову сказав: «Ваш парень спас наш город!». Цим своїм вчинком, який є дійсно геройським, і ввійшов Ігор Валюк в історію півострова Рибачого та міста Христинівки.

В центральній бібліотеці зібрані матеріали про відважного земляка: фотографії, спогади, статті з періодичних видань, вірші іта есе христинівчан про Ігоря - сина, друга, однокласника, товариша, справжнього патріота.

Немає коментарів:

Дописати коментар