неділю, 13 жовтня 2013 р.

„Люблю Черкаський рідний край...!

                                       ”З нагоди 60-ї річниці утворення Черкаської області  


<

    “Серце” нашої молодої держави – її столиця, древній і вічно юний Київ. А “душею” України цілком справедливо можна вважати Черкащину. Адже саме тут формувався звитяжний козацький дух нашого народу, тут розташована й гетьманська столиця – Чигирин.
    Черкаська область створена 7 січня 1954 року і є однією з наймолодших серед областей України. Розташована в центрі України, з територією 20,9 тис. кв. м., що складає 3,5% загальної території України. Межує з областями: Київською – з північного заходу, Вінницькою – на заході, Полтавською – на сході та Кіровоградською – на півдні.
    За адміністративно-територіальним поділом область складається з 20 районів, 6 міст обласного і 10 – районного підпорядкування, 15 селищ міського типу та 826 сільських населених пунктів. Обласний центр – місто Черкаси.
   Черкаська область має славне минуле, багата на унікальні пам'ятки історії та культури. На території області відкрито понад 100 поселень трипільської культури, близько сотні городищ, поселень і курганних могильників скіфських часів. Територія Черкащини входила до складу земель, де на початку нашої ери сформувалося ядро ранніх східнослов'янських земель, а в часи існування Київської Русі була південною частиною Київського князівства.
    Черкащина дала світу визначних людей – першого гетьмана України Богдана Хмельницького, героїв Визвольної війни Петра Дорошенка та Івана Виговського, гайдамацьких ватажків Залізняка і Гонту, генія нашого краю і всієї України Тараса Шевченка – пророка нації, без котрого нам не усвідомити свого призначення на землі.
   Майже півторамільйонна Черкаська область розташована в центрі України і по праву може слугувати її візитною карткою, тому що уособлює в собі щось від кожного регіону нашої держави. Навіть назва області пов'язана з історією всього українського народу – адже були часи, коли українців називали черкасами.
                       Люблю Черкаський рідний край
              І сонце, й річки й водограй.
              Проміння тепле з неба ллється.
              Люблю до самозабуття
              Свій рідний край,
              Черкаський край,
              На все життя.

       Завітайте на нашу  книжкову виставку: 
    „... Безмежно кохаю красу Черкаського                             краю...”

Немає коментарів:

Дописати коментар