понеділок, 26 березня 2018 р.

"Все що душа довірила словам"

Є такий вислів: "Магія поезії". Чи існує вона? Уявити наше життя без поетичних рядків геніальних Шекспіра, Байрона, Пушкіна, Шевченка просто неможливо. З учнями 7-А класу міської школи №1, класний керівний Кормільцева Оксана Заурівна, ми спробували скласти поетичну ліру з улюблених авторів та їхніх поезій на поетичному перехресті "Відчуй поезію на колір, смак і запах". 
   Поезія... Вона покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, збагачувати духовний світ людини.
    Поезія - це, напевно, одне з найбільш геніальних досягнень людства. Висловлювати свої почуття у віршованій формі, відображеній у римі, своє світовідчуття, мріяти про майбутнє і згадувати минуле, одночасно звертаючись до мільйонів і залишаючись при цьому на самоті з собою, на це здатна тільки поезія, найбільша з мистецтв, створених людиною.
Що таке поезія? Це - мука:
Підступає, множиться, болить,
Іноді візьме тебе за руку,
Іноді відступить і мовчить.
Що таке поезія? Це - свято:
Грає тобі музикою слів,
Молодечо, радісно, крилато
Викресає іскру з почуттів.
  З метою заохотити поетичну творчість, поширити поезію, а також встановити діалог між культурами, 21 березня 1999 року ухвалою ЮНЕСКО було прийняте рішення про запровадження Всесвітнього дня поезії. Уперше це свято відзначали в Парижі, а в українському календарі воно з'явилося 2004 року.
Поезія - входить у наше життя з дитинства. Вперше - під час маминої колискової, далі поетичне слово, через прості дитячі вірші проникає в таємницю людської душі. Минають роки і ми відкриваємо для себе всесвітньо відомих поетів Шекспіра, Вольтера, Гете, Пушкіна, Шевченка, Лесю Українку, Ліну Костенко, які писатимуть на вічні теми: кохання та зрада, щастя і горе, дружба та ненависть, мир та війна, свобода чи неволя. Сила поезії облагороджує, спрямовує на величні справи і героїчні вчинки, а іноді змушує сумувати.
  Поезія, яка прозвучала у виконанні дітей і бібліотекарів, це лише маленька часточка перлин від тієї кількості лірики, яку створили поети у різні віки. Українська інтимна лірика - найбагатша, співуча, широка і правдива. Прозвучали такі твори: "Чому являєшся мені у сні" Івана Франка; "Сміються, плачуть солов'ї" Олександра Олеся; "Так ніхто не кохав" Володимира Сосюри; "Вона прийшла непрохана й нежданна" Василя Симоненка; "Розкажу тобі думку таємну" Ліни Костенко; "Ви знаєте як липи шелестять?" Павла Тичини.
   Діти взяли участь у "Експрес- вікторині", яка складена з уривків творів відомих поетів , деякі з цих поетів вже покладені на музику. А також, розгадували кросвод "Ми знову повертаємось до нього, Читаєм, перечитуєм "Кобзар", у "Літературному аукціоні" та у  конкурсі "Ну що б, здавалося, слова...". З дітьми ми дізналися як зароджуються вірші? Як народжуються її величність поезія в юних серцях? Іноді - легко і випадково, іноді - нестерпно важко. Але безперечно одне: поетичний дар - дар Божий. Можна впевнено стверджувати - поезія буде жити вічно, тому що завжди є люди, для яких творчість - це необхідність, це життя!


















Немає коментарів:

Дописати коментар