вівторок, 31 липня 2018 р.

Торгівля людьми - соціальна проблема сучасності

        Стаття 4 Загальної декларації прав ООН стверджує: "Ніхто не повинен знаходитись у рабстві або підневільному стані; рабство і работоргівлю заборонено в усіх її випадках".
    Але  тисячі людей- громадян України щороку потерпають від  проявів сучасного рабства - торгівлі людьми. Цей вид злочину за кримінальними прибутками  займає третє місце в світі після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками. Щороку  злочинці на людських стражданнях, приниженнях, важкій праці, вбитих надіях заробляють мільярди доларів.  Сучасна торгівля людьми - це індустрія  з величезними прибутками, в погоні за якими ніхто не звертає уваги на людей,  сльози і  горе як потерпілих, так і їх рідних.
      Торгівля була і залишається  актуальною проблемою для нашої держави. Сучасні форми експлуатації людини та нові виклики, що їх переживає світ, створюють загрозу  стати черговою жертвою в налагодженій системі сучасного рабства.
      Потрапити в тенета злочинців легко: вони  "працюють" в закладах освіти, культури, в місцях відпочинку людей, особливо молоді, в Інтернеті. Обіцяють гарні заробітки за не таку вже й важку працю: офіціантами, кур'єрами, експедиторами тощо. Але  дуже часто така робота  переходить у  різні форми рабства та різного роду експлуатації, коли постраждалі не мають не тільки великих  заробітків, а й елементарних прав. На превеликий жаль, серед таких постраждалих є і наші христинівчани.
        В питаннях протидії торгівлі людьми Христинівська бібліотека  співпрацює з районним управлінням соціального захисту населення. Головний спеціаліст цього управління Леонід Сажієнко  надав книги, буклети, інформаційний матеріал, які допомогли організувати виставку-попередження "Рабство в ХХІ столітті".  Біля цієї виставки  проводяться інформаційні години "Як не стати жертвою работоргівців".  Бібліотекарі розповідають про  форми торгівлі людьми, основні етапи цього злочину, про обіцянки, якими заманюють довірливих людей, про державні органи, які займаються виявленням  та протидією торгівлі людьми.
    Бібліотечні працівники розробити питання анкети "Торгівля людьми - злочин проти людських прав". Респондентам пропонується відповісти, чи знають вони безпеки поведінки в Інтернеті, що можна зробити, щоб  запобігти такій біді, чи вважають, що людині, яка постраждала від цього злочину, може допомогти держава тощо.
    Давайте робити все для того, щоб українці, а це наші знайомі, рідні, діти ні за яких обставин не стали жертвою цього страшного злочину, який пригнічує нашу гідність, гордість і самоповагу.  Це дійсно той випадок, коли кажуть:"Поінформований, значить, захищений".

Немає коментарів:

Дописати коментар