середу, 10 липня 2013 р.

" Готуйтеся до свята шоколаду разом із нами"

 Свято шоколаду!!! Як здорово та чаруюче звучить. Хтось,навіть, може засумніватись про існування як такого взагалі. Але, дорогі наші, воно дійсно існує і святкують Всесвітній день шоколаду незабаром, 11 липня.
Історія виникнення шоколаду триває з давніх часів. Приблизно 1500 років до нашої ери в низинах на узбережжі Мексиканської затоки в Америці з'явилася цивілізація ольмеків. Від їхньої культури залишилося зовсім не багато, але багато мовознавці вважають, що слово "какао" вперше прозвучало як "kakawa" орієнтовно 1000 років до нашої ери, в епоху розквіту культури ольмеків.

Потім були майя. Ці відзначилися тим, що покидали какао боби на землю. Сонце подпалило їх, і хто з бідняків зібрав зерна і кинув в чашку з водою. Вийшов перший шоколад. Багатії підглянули, як бідняки п'ють "какаву", і, зайнявши заздрістю, відібрали чашку з "какавой" у бідняків. Вони проголосили напій священним і оголосили, що пити "какаву" простолюду - погана прикмета. Для більшої переконливості своїх слів вони принесли в жертву пару хоробрих вояків. Але і цього їм було мало, вони зробили шоколад грошима, а в святенності грошей, а також у тому, що мати гроші простолюду - погана прикмета, ніхто ніколи не сумнівався. Так шоколад переїхав у палаци правителів і страшно загордився. Какао-боби були символом багатства і влади.
А як смачно смакуватиме плитка шоколаду разом із хорошою книгою. Лише справжі гурмани зможуть оцінити таке поєднання та відчути вдвічі приємнішу насолоду: від солодощів та літературного мистецтва.



Немає коментарів:

Дописати коментар