четвер, 13 лютого 2014 р.

"Афган - ти серця мого біль..."

      Під такою назвою відбувся вечір-зустріч воїнів-афганців з учнями ЗОШ№1 в центральній районній бібліотеці.    Афганістан... Страшний за реальністю, гіркий за наслідками, незабутній, чорною стрічкою назавжди залишиться в серці воїнів. День 15 лютого ніяк не позначений у календарі. Але він особливий. Цього дня закінчилася війна. Щороку ветерани   и війни відзначають день виведення радянських військ з Афганістану.                      
         Напередодні 25-річчя виведення військ з Афганістану на зустріч були запрошені воїни-інтернаціоналісти: Трохимчук Микола Іванович, Зарва Олександр Васильович, Жовноватюк Олександр Володимирович, які розповіли  про події  тієї війни, поринули в спогади,  вистраждані в Афганістані. Діти з цікавістю слухали розповіді  афганців, ставили їм запитання. Беліцька Іва, Крохмаль Віталіна, Висоцька Альона, Онуфрійчук Оля, Мельник Каріна, Галаган Марія, Маснюк Настя читали вірші. Діти  зрозуміли, що найстрашніше і безглуздіше у світі - війна.


    Працівник бібліотеки Кулеша Світлана Миколаївна назвала вражаючі цифри афганської війни: 4131 черкащан брали участь у бойових діях, на 102 - прийшли похоронки, 2 пропали безвісті. 110 христинівчан проходили службу в Афганістані, 23 нагороджені орденами і медалями. Не минули чорні птахи смерті нашого краю - христинівська земля отримала 4 "цинки" з Афгану. Чотири воїни не повернулися до рідних домівок, де виплакавши всі очі , їх чекали рідні:
                        У пам'яті нашій  Бондар Микола,
                        Гловацький Олег та Галета Сергій,
                        І Сивокобиленко - фельдшер Володя...
                        У роки ті кожен з них був молодий.
      Присутні хвилиною мовчання вшанувалим пам'ть тих, хто поліг на чужих землях, щемить серце за тих, кого немає серед нас, хто світить нам із небес. Але вони живуть у пам'яті бойових друзів, продовжують усміхатись зі сторінок солдатських альбомів. Вони вічно живуть у згорьованих,  палких серцях рідних та бизьких.

     Секретар спілки Христинівської районної організації Української спілки ветеранів (воїнів-інтернаціоналістів) Трохимчук Микола Іванович запропонував зібрати матеріал для майбутньої книги-спогадів про христинівчан-афганців. Працівники Христинівської ЦРБ відгукнулася на пропозицію і сподіваються: в найближчий час  зустрітися на презентації нової книги.
     

Немає коментарів:

Дописати коментар