понеділок, 5 січня 2015 р.

"...Я хочу правді бути вічним другом" (До 80-річчя з дня народження В.Симоненка)



В ці січневі дні вся Україна схиляє голову в пошані великому своєму сину Василю Симоненку. 8 січня цього року йому б виповнилося 80. Його ровесники іще живуть, радіють онукам, пишуть мемуари, розповідають про прожиті роки. Серед них міг би бути і Василь Симоненко. Та не судилось... Доля відміряла йому до болю короткий вік, всього неповних 29. Але за ці роки він піднявся до висот української літератури. Його твори змушують думати, вболівати за долю України, звіряти з ним погляди на щирість, доброту, порядність, патріотизм.
           В бібліотеках системи організовані книжкові виставки, проводиться багато масових заходів, які допомагають нам глибше пізнати Симоненкове слово.
           Цього разу любителі його  творчості стали учасниками квесту "...Я хочу правді бути вічним другом". Питання квесту побудовані так, що лише давши відповідь на питання та знайшовши зазначений твір, можна було отримати наступне завдання.  Щоб знайти відповіді на питання квесту, його учасникам довелося розгадувати кросворди, ребуси, головоломки, вставляти пропущені букви і слова, згадувати назви віршів тощо. Маршрут квесту починався у дитячій бібліотеці, де члени команд спочатку за ілюстрацією вгадували назви казок Василя Симоненка "Цар Плаксій і Лоскотон"  та "Подорож у країну Навпаки". Потім, згадуючи героїв цих казок, відгадували кросворд. За допомогою ребусу - ім'я дружини та сина Василя Симоненка. Ім'я матері поета складали з перших літер назв відомих його віршів. В одному із завдань потрібно було згадати твір В.Симоненка за останніми словами кожного рядка. Це був його, напевно, найвідоміший твір "Лебеді материнства". Саме слова з цього твору: "Вибирати можна все на світі, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину" викарбовані на ювілейній монеті, яка випущена в Україні. Відомості про цю монету довелося шукати в Інтернеті. В Симоненка є багато віршів, назви яких складаються з двух слів. Учасникам було відоме лише перше слово. Потрібно було згадати всю назву вірша, знайти його в книзі та виразно прочитати. До уваги учасників - різні предмети, з перших букв назв яких потрібно скласти назву Симоненкових творів. Так, з таких речей як перо, іграшка, чай склали слово "Піч". Тому наступне завдання шукали в народознавчому куточку, де є муляж цього джерела тепла. У нашій бібліотекці є не тільки книги з творами видатного поета, а й інфотеки, в яких , зібрані газетно-журнальні матеріали про життя і творчість В.Симоненка, спогади про нього, вірші тощо. В такій інфотеці "Життя, мов спалах блискавки" учасники знаходили фотографію матері поета та дізнавалися, які вірші він присвятив найріднішій людині. В Інтернет-центрі всі учасники квесту, гравці та їх уболівальники,  переглянули буктрейлер за віршем В.Симоненка "Лебеді материнства", підготовдений нашими працівниками  на  обласний конкурс "Духовні острови Василя Симоненка".
          Учасники квесту правильно давали відповіді на питання, які пов'язані з поетичною спадщиною, журналістськими творами, членами сім'ї, шістдесятниками, до плеяди яких належить і Василь Симоненко, його увічненню в мистецтві. Згадали і лауреатів премії ім. Василя Симоненка. Для цього вони знайомилися з матеріалами книжкових виставок, тематичних поличок, переходячи з одного відділу бібліотек до інших: абонементів, читальних залів, Інтернет-центрів.
          Найактивнішими учасниками цього масового заходу були Драчук Діма, Лещенко Нікіта, Шаповал Женя, Штовба Роман, Капьонкін Діма, Телюков Денис, Шуткевич Павло, Ковальчук Алекс. Квест показав, що наші молоді христинівчани знають творчий і життєвий шлях поета, якого по праву вважаємо своїм земляком. Ми пишаємось тим, що земля великого Тараса стала джерелом натхнення для витязя молодої української поезії.        


Немає коментарів:

Дописати коментар