четвер, 29 січня 2015 р.

Крути зорять у наші душі юначими очима

        Не раз у нашій в українській  історії  поле борні  зводило синів нашого   народу  - захисників рідної землі проти тих, хто посягав на її цілістність і незалежність.  29 січня 1918 року  в Україні відбулась  надзвичайно героїчна і трагічна подія - бій під Крутами. Це залізнична станція  на Чернігівщині на лінії Москва-Бахмач-Київ.  Сотні Юнацької школи  ім.Б.Хмельницького,  студентського куреня  Січових стрільців та чоти гайдамаків (разом близько 600 бійців) вступили в бій із 4000-м  більшовицьким загоном.  Українська молодь знала, що саме їй доведеться кинути все їй дороге і йти назустріч  смертельному ворогові , щоб боронити  молоду  Незалежність України. Любов до Батьківщини надихала юнаків піднятись  проти  у двадцять разів чисельнішого ворога, який мав бойовий досвід.  Більша частина цих патріотів України в тому бою загинула. Але  любові до України дала силу  пораненим  її синам  не просити милості, а геройськи,  у муках і стражданнях умирати.
           Бій під Крутами, хоч з військової точки зору і був програний юнаками - одчайдухами, але моральну перемогу здобули вони, відтак їхній подвиг назавжди золотими літерами вписаний у канони безсмертя й героїзму нашого народу.
            Цим подіям була присвячена година історичної пам'яті "Герої Крут - вічний вогонь української волі", який пройшов у районній бібліотеці. На ньому були присутні учні 10-Б класу Христинівської ЗОШ №1 ім.О. Корнійчука (класний керівник Грабовенко Наталія Михайлівна, учитель історії Новіцька Жанна Володимирівна, бібліотекар шкільної бібліотеки Олійник Тетяна Миколаївна).
             Присутні познайомились з матеріалами книжкової виставки "На кров`ю политім Крутянськім снігу, в  безсмертя вписалось геройське ім`я."










             Ведучі - працівники бібліотеки  Мельник Л.О.  та Панасенко О.В. розповіли про події того часу, коли на Київ просувалися більшовицькі орди сумнозвісного царського підполковника Муравйова , якого згодом знищили ті ж більшовики. Київська молодь, яка не мала в душі сумнівів і вагань, не знали різниці між словом і справою. Багато хто з них втік із дому, щоб уникнути тяжкого прощання з батьками. Більшість із них ніколи перед тим не тримала зброю в руках. На сторінках нашої історії з'явилась нова трагедія і нова перемога духу, яким мало в історії людства.  Крутянці довели, що українці ніколи не припинять боротьбу за свободу і Незалежність України. Цей бій породив нових героїв, які навіки вписані в сторінки нашої історії і нашої слави. Про подвиг цих юнаків написано багато віршів, деякі з них прозвучали під час цієї години історичної пам'яті. Проникливо звучали голоси мододих христинівчан Тані Масловської, Тані Плахотнюк, Лілі Галиченко, Олени Походун, Мар'яни Бойко.
            Обірвалося життя молодих героїв під Крутами, які знайшли свій вічний спочинок на Аскольдовій могилі.
             Ще рік назад ніхто б не дав відповіді на питання: "Чи боялися молоді люди йти в бій? А
 чи зробила б так сьогоднішня молодь? Чи готова вона понести втрати за можливе краще життя в майбутньому?" І сьогодні ми можемо відповісти: "Так! Готові! За Україну!"
            Підтвердженням цього є події нашого часу, які породили героїв - патріотів України. Хто такий герой і патріот - розповіла в огляді книжкової виставки "Герої нашого часу" провідний бібліотекар читального залу Кулеша С.М.
            Україна, щоб бути незалежною, пережила багато революцій, війн, голодоморів та бід. Сьогодні Україна - незалежна держава. Однак продовжується протистояння в середині країни. Вони призвели до чисельних жертв серед українського населення. Після перестрілок на Майдані в лютому минулого року оголосили дні жалоби по тих, кого назвали Героями Небесної Сотні. Матеріали про них зібрані у папці "Героям Небесної Сотні". Болючим питанням для нас є анексія Криму, матеріал про це зібраний у папці "Брат" біля воріт".
             На сході України йдуть бої за нашу цілісність і незалежність. Ми платимо занадто дорогою ціною - життям людей. П`ятеро   наших земляків загинули в тих боях: Кузьмін Дмитро Володимирович,  Каравайський Богдан Ігорович,Кобринюк Микола Миколайович,  Георгієв Дмитро В'ячеславович, Попик Сергій  Іванович. Їх пам'ять присутні вшанували хвилиною мовчання...
           У своєму виступі Жанна Володимирівна Новицька, учитель-методист вищої кваліфівкаційної категорії, "Відмінник освіти України", лауреат премії ім. О.Юрченка в своєму слові провела паралель між героїзмом юнаків 1918 року, які під Крутами виборювали незалежність України і героями - патріотами, які в ці дні на сході держави продовжують їх справу - відстоюють суверенітет і незалежність нашої країни.
              Христинівчани - патріоти України, яка у нас, як мати - одна. І ми завжди пишатимемось нею, любитимемо її, боротимемось за її волю.







Немає коментарів:

Дописати коментар