вівторок, 26 травня 2015 р.

Пам'ятає серцем місто моє...


        Невблаганно лине час, віддаляючи нас від подій, дат, імен. Та не підвладні цьому ті, хто ввійшов в історію, прославив свій народ. Кажуть, земля славна творінням рук людських. Наша Христинівська земля славиться  працею хліборобською, трудом залізничників, будівельників, працівників культури. Та не тільки цим. Ми пишаємося, що на нашій землі зросли і пішли в широкий світ ті, хто прославив наш край. Серед них медики, літератори, вчені, композитори, військові, художники. Серед них - велет слова, визначний драматург-новатор, громадський діяч, активний борець за мир, Герой Соціалістичної Праці, лауреат багатьох премій Олександр Євдокимович Корнійчук.
            Відзначаючи 110 -річницю від дня народження відомого нашого земляка, бібліотечні працівники організували книжкову виставку "Творчий світ драматурга" в літературному музеї районної бібліотеки, провели літературні години "Його творчість - дзеркало його епохи", вікторини по творчості цього митця "Стежками творчості О.Є.Корнійчка". А біля пам'ятника  О.Є.Корнійчуку пройшла літературна година-роздум "Великий драматург і його час". Провідний бібліотекар читального залу Кулеша С.М. познайомила присутніх з віхами життя і творчості нашого славного земляка. Ріс майбутній драматург в сім'ї залізничника, де крім нього було ще троє дітей: Юзек, Марія та Женя. Тут, в Христинівці, він ходив до школи, після її закінчення пішов працювати в локомотивне депо, брав активну участь в агітаційно-художній бригаді. Звідси пішов на навчання, закінчив Київський інститут народної освіти. Йому було 20 років, коли надрукували його перше оповідання. А як драматург дебютував в 1928 році п'єсою "На грані". Багато з -під його пера народилося п'єс: "Платон Кречет", "Калиновий гай", "Макар Діброва", "Крила", "Правда", "Фронт", "В степах України" та інші. Багато з цих п'єс включали до свого репертуару театри не тільки України, а й Росії, Молдови, Болгарії. З ними мали змогу познайомитися  і  жителі нашого району завдяки Христинівському народному театру.
            Літературну творчість О. Є.Корнійчук поєднував з великою громадсько-політичною діяльністю. Він був депутатом ВР СРСР, головою ВР УРСР, секретарем Спілки письменників СРСР, головою Спілки письменників України. 14 травня 1972 року перестало битися його серце. Земляки шанують пам'ять про нього. Його іменем названо вулицю на новобудовах,  ЗОШ №1, в якій свого часу він навчався.
           Учні школи, яка носить його ім'я, читали вірші про відомого драматурга, познайомилися з матеріалами книжкової виставки, спогадами земляків та рідних. Зокрема, з розповіддю його дружини Марини Корнійчук про останню поїздку митця до Христинівки, звідки він повернувся з багатими враженнями, спогадами, світлинами. Старшокласники разом з бібліотекарем шкільної бібліотеки Олійник Т.М. показали себе справжніми знавцями творчого доробку О.Є.Корнійчука. Найбільш активними були: Василевська Настя, Сопронюк Віка, Шагаєва Віка, Криницька Валерія, Бурлака Аня та інші. Учні поклали до підніжжя пам'ятника квіти вдячності і шани.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар