вівторок, 30 червня 2015 р.

Конституцію вивчаємо, пам'ятаємо, поважаємо

         Конституція в житті кожної людини відіграє важливу роль. Ми живемо в державі, спілкуємось з людьми, різними за національністю, освітою, віросповідуванням. Але всі ми захищені Основним Законом України, який гарантує нам  життя  у суверенній і незалежній, демократичній, соціальній, правовій державі. В державі,  про яку мріяли наші  вільнолюбиві  пращури, за яку боролись віками кращі сини і дочки  народу.
         До  Конституції, за якою  ми живемо сьогодні, ми йшли через  "Руську правду"  Ярослава Мудрого", Магдебурське право, "Пакти  і конституції вольностей  війська Запорозького",  Пилипа Орлика, Універсали Української Народної Республіки", Конституцію України, розроблену  Михайлом Грушевським. Прийняття Конституції України 28 червня 1996 року стала подією,  яка укріпила націю, виразила  дух народу,   символом його славного минулого, сьогодення і майбутнього.
        Конституція України гарантує нам  конституційні права і свободи, рівність прав  жінок і чоловіків, право на життя, на повагу до його гідності, на свободу та особисту недоторканність, таємницю листування і телефонних розмов, на свободу творчості, думки і слова, світогляду і віросповідування,  на працю, на соціальний захист, житло, охорону здоров'я.
         Статтями Конституції Україна захищає нас, як своїх дітей, гарантуючи  нам щасливе і вільне життя. Ми - дочки і сини своєї Батьківщини, тому повинні не лише мати права,  а й добросовісно виконувати свої обов'язки.
           Щоб наші земляки ще краще знали  Конституцію України, щоб усвідомили її велич, в бібліотеках району  проводяться уроки права, конкурси знавців, правоосвітні години, турніри, рольові ігри, огляди книг і періодики. Цікавлять наших користувачів матеріали книжкових виставок, на яких представлені книги, статті, бібліографічні матеріали про історію Конституції України, її фундаторів, коментарі  юристів. Районна бібліотека  організувала книжкову виставку-роздум "Конституція України: напрямки і пріоритети". Читачі можуть не лише познайомитись з матеріалами виставки, а висловити свою думку  чи побажання.
         Цю книжкову виставку працівники районної бібліотеки запропонували для перегляду учасникам урочистого зібрання  представників  організацій і підприємств  міста з нагоди 19-ї річниці  конституції України.
         Конституція України живе, діє, утверджується як Основний Закон вільної, незалежної і демократичної держави.
       
              








Немає коментарів:

Дописати коментар