пʼятницю, 22 вересня 2017 р.

Пам'яті бійців невидимого фронту

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Там, де Ятрань круто в'ється,
Від пожару в'ється дим?
Партизан з чужинцем б'ється,
З чорним ворогом лихим.
Партизан бува без солі,
Табачку часом нема,
А за ним вітри у полі
Та зав'южена зима.
Там сім'я в снігу розбута
Плаче, просить німцю кар.
Помста грізна, помста люта
Палить груди, як пожар.
Помстимося за руїну,
Німця знищимо в бою, —
За щасливу   Україну,
Батьківщиноньку  свою.
Андрій Малишко

                                                                                                                            "Вмираємо за Батьківщину!» — цей передсмертний пафос мільйонів партизан не був показним чи фальшивим — у ньому полягав сенс життя і смерті…
22 вересня на державному рівні відзначається День партизанської слави. Свято встановлено в Україні «...на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їх пам'яті...» згідно з Указом Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня 2001 року".
.
На території України діяла величезна партизанська армія — 55 з'єднань, майже 2 тис. загонів та самостійних диверсійно-розвідувальних формувань, в яких воювало понад 500 тисяч партизанів. 95 з них нагороджені званнями Героїв Радянського Союзу, а 183 тис. — орденами та медалями. 

 Партизани і підпільники пройшли крізь роки напруженої жорстокої боротьби, самопожертви за визволення рідної землі від ворожої навали. За підрахунками істориків, у роки війни партизани України знищили 500 тис. німецьких окупантів, 407 гарнізонів, комендатур, поліцейських установ, 5 тис. ешелонів, 1,5 тис. танків, 200 літаків, 600 мостів тощо.
Партизанський рух став воістину всенародною боротьбою проти німецько-фашистських загарбників, справжнім другим фронтом в допомогу армії. Героїчний подвиг українських партизанів у ІІ-й Світовй війні назавжди залишається в народній пам'яті
Висвітлюючи подвиг народних месників в ті грізні роки, бібліотечні працівники організували книжково-ілюстративні, документально-хронологічні виставки, виставки- інсталяції. На них висвітлено подвиг бійців невидимого фронту, зібрано матеріал про месників Христинівщини. Для тих, хто хоче знати більше про  героїзм партизанів і підпільників, проводяться усні журнали, години історичної правди,  години мужності,  історичні розвідки, заочні екскурсії в історію, години пам'яті,  літературно-поетичні композиції, галереї портретів, вечори вшанування: "Звитяга народних месників", "Загін нескорених", "Партизанська війна в Україні", "Партизанськими стежками Христинівщини", "Йшли Вкраїною партизани", "Партизанський внесок у велику Перемогу", Заради звільнення рідної землі", "Були і в  нашім краю партизани", "Незгасна зірка партизанської слави".
        В районній бібліотеці організована виставка-інсталяція "Фронтова землянка", в якій зібрано краєзнавчий матеріал про Христинівських месників: їх портрети, копії документів, спогади очевидців, книги, які розповідають про героїв-земляків. Саме тут ми і проводимо масові заходи, розповідаємо юним користувачам бібліотеки про  тих, хто не скорився ворогу, хто воював за наше з вами щасливе життя в незалежній Україні. 




Немає коментарів:

Дописати коментар