пʼятницю, 26 жовтня 2018 р.

Скорботу серця словами не пролити...

   Минуло 40 днів з того гіркого дня, коли відійшла у вічність Качан Зінаїда Сергіївна. Залишились без мами і бабусі діти і онуки, опустіло її місце за столом, залишись лише спогади про  сусідку і колегу.
    Народилась Зінаїда Сергіївна  15 березня 1940 року в селі Мала Севастянівка. Батько, кадровий офіцер, капітан, загинув в боях за Синявинські висоти в 1944 році. Їх із меншою сестричкою Галиною мама підіймала на ноги сама. Зінаїда Сергіївна вчилась в школі добре, особливо любила уроки літератури. Вона гарно співала, приймала участь у художній самодіяльності, саме тому подала документи до Тульчинського технікуму  підготовки культурно-освітніх працівників. Але любов до книги переважила, і вона стала бібліотекарем. Її трудовий стаж розпочався в селі Чайківка. Це був такий далекий 1957 рік. Працювала в сільській бібліотеці свого рідного села, звідки її, як відмінного працівника, перевели до районної бібліотеки.  Дев'ятнадцятирічною дівчиною стає студенткою заочного відділення Харківського бібліотечного інституту. Йшли роки, росла її майстерність, начитаність, ерудованість. Вона мала гарну пам'ять, багато читала, охоче розповідала про прочитане, знала смаки постійних читачів, яким підбирала літературу до душі. Вміла знайти книги і для студентів, і для пенсіонерів, і для школярів. Масові заходи, проведені за складеними нею сценаріями, були цікавими і змістовними.
     Її поважали читачі, колеги, керівництво відділу культури. Чемна, вихована, доброзичлива, відповідальна, пунктуальна вміло організовувала роботу відділів, якими керувала. Саме тому отримала посаду заступника директора централізованої бібліотечної системи по організаційно-методичній роботі. Багато молодих бібліотекарів дякували за допомогу у навчанні, написанні курсових робіт. Вона була наставником, другом, порадницею. Разом з цим довгий час очолювала профспілкову організацію бібліотечних і клубних працівників. Займалась проведенням дитячих ранків, святкових вогників, екскурсій.
     Разом з чоловіком Антоном Герасимовичем  виховала двох чудових синів Олександра і Сергія, які перейняли від батьків чесність, доброту, працелюбність, чуйність. Хлопці  стали турботливими батьками, опікувались ними. Зінаїда Сергіївна мужньо переносила хвороби, намагалась з ними боротись, але сили виявилися нерівними
    Висловлюємо їй  родині щирі  співчуття. Це дуже  важка втрата. Нехай наші слова шани і поваги приєднаються до слів молитви, яка буде почута Всевишнім.
     Нехай земля буде їй пухом, душа хай знайде спокій у Царстві  Небеснім. А ми  збережемо в своїх серцях добру пам'ять про хорошу людину.
       Колектив бібліотечних працівників району.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар