пʼятницю, 30 листопада 2018 р.

З думою про рідний край

     Читачі Христинівщини матимуть змогу познайомитись з книгою Володимира Чорного "Облога. Від Переяслова й донині". Саме під такою назвою побачила світ  підготовлена  Генеральною дирекцією з обслуговування іноземних представництв книга відомого дипломата і журналіста, громадсько-політичного діяча. Автор розпочинає свою оповідь із рідного села Івангород і переводить її в контекст  всеукраїнської історії. Це роздуми про непросте минуле й сучасне нашої країни, народу і простої людини. Понад 660  сторінок  книги насичені маловідомими  широкому загалу  фактами, що в поєднанні з особистими оцінками  дають читачеві змогу глибше усвідомити  смисл наших змагань за гідне майбутнє української нації.
 Автор приділив велику увагу  сумним сторінкам нашої історії війнам, голодоморам,  негативним   наслідкам так званого стратегічного партнерства з Росією. Випливає висновок, що Москва, розв'язавши війну проти України всупереч міжнародному праву, нав'язує світу  конфліктний, антинародний варіант співіснування, який супроводжується  величезними матеріальними збитками,  людськими втратами. Така злочинна поведінка Росії засуджується світовою громадськістю, включаючи ООН.  Навряд чи в майбутньому  народ Росії  вибачить і Кремлю, і його  одіозному лідеру те, що вони по-зрадницькому  знищили образ великої країни, який віками ліпили найвидатніші  апологети "русского мира", замінивши його  тепер заслуженим синонімом - агресор.
       В книзі вперше подаються всі доступні і, навряд чи повні, списки жертв Голодомору, політичних репресій, Другої світової війни по селу Івангород -понад 500 осіб, що складає більше половини  мешканців теперішнього села. Це тільки по одному населеному пункту!
       З належною коректністю  розповідається про видатних вихідців Христинівщини, почесним громадянином якого є автор, -драматурга О.Корнійчука, міністра культури Р.Бабійчука, генералів В. Радецького і І. Смешка...
       Нарис "Шекспір із нашого села" - про найвизначнішу сільську знаменитість - перекладача  світової літератури, зокрема усіх сонетів Шекспіра,- Дмитра Паламарчука.    Він -   син розстріляного в Уманській тюрмі після втечі з Сибіру Хоми Паламарчука, який знався В.Винниченком, М.Міхновським, С.Петлюрою. Сам Дмитро, колишній воїн Червоної  армії опинився в полоні, згодом очолив загін УПА. За це він відбув 10 років в північній Інті Комі АРСР. Працював у шахтах і на лісорозробках в компанії з патріархом  перекладацького цеху Г.Кочуром та іншими видатними  особистостями .
      Розмаїтий букет спогадів, інтерв'ю та документів про радянську дійсність з "присмаком" латвійського, казахського та якутського досвіду - це і є те, з чим однокурсник В'ячеслава Чорновола вийшов на суд читача.
    Передаючи в дарунок бібліотекам району свій результат багаторічної праці, Володимир  Лазарович зазначив, що  тим любителям рідного краю, кого зацікавила ця книга, можуть  звертатись у Іваногородську сільську або шкільну бібліотеку та в центральні районні бібліотеки
     Ми вдячні Володимиру Лазаровичу за його працю, любов до рідної землі, за позицію патріота України. Зичимо йому довгих років життя, здоров'я, енергії, творчої наснаги.

Немає коментарів:

Дописати коментар