пʼятницю, 14 грудня 2018 р.

Чай: відомий і невідомий

                                                                     В Англії пити чай - цілий ритуал.
                                                                     В Японії і Китаї - особлива церемонія.
                                                                     А у нас - привід поспілкуватися та відпочити.
         Більш відомого і популярного напою, ніж чай, годі й пошукати. Його п'ють вдома і на роботі, в кафе і на корпоративах, він смакую дорослим і дітям. Хтось полюбляє міцний, чорний, комусь до вподоби зелений чи з трав.  Тому й недаремно існує день чаю. Свято шанувальників цього чудового напою.
         Оголошення на дверях бібліотеки запрошувало на бібліотечне чаювання всіх любителів книг, чаю, нової інформації. Для тих, хто відвідав цього дня нашу книгозбірню, провели віртуальну мандрівку "По байховій країні".   Найніжніші  листочки чаю -верхні. Вони покриті срібно-білими  волосинками, які китайці називають  "байхова", що в  перекладі означає "біла вія".
        Мандрівка мала кілька зупинок: історична знайомила з традиційними національними освіжуючими напоями, літературна  розповідала про легенди про виникнення чаю, мовна досліджувала походження самого  слова "чай",  географічна розкривала карту поширення чаю, біологічна визначала, які поживні речовини є в чаєві, а кулінарна зупинка виявилась найцікавішою, - вона розкривала таємниці заварювання чаю.
       Провідний бібліотекар читального залу Світлана Кулеша провела  цю мандрівку, запросила учасників поспілкуватись за чашкою чаю, поділитись враженнями про почуте  й побачене, розповісти про свої чайні смаки.
        Чай створив гарну й невимушену атмосферу для спілкування, чаювання, читання. Такі чаювання наші користувачі хотіли б зробити частішими.





Немає коментарів:

Дописати коментар