вівторок, 29 січня 2019 р.

Вшановуємо жертви Голокосту

Голокост – одна з найжахливіших сторінок історії Другої світової війни. Не оминула ця трагедія і наш край. В ті страшні роки в Христинівці і в наших селах проживало багато людей єврейської національності, які працювали, ростили дітей, служили в армії.

Нацистські варвари знищували їх лише за національність. В багатьох селах організовувались єврейські гетто, люди з яких були по-звірячому вбиті. Через десятиліття болить нам ця трагедія. Збираються документи, спогади очевидців, відкриваються меморіальні знаки там, де пролилась невинна кров.

В бібліотечних філіалах сіл Талалаївки, Івангороду, Кузьминої Греблі такий матеріал зібраний в краєзнавчих куточках, він опублікований в книгах, районній газеті.

В день вшанування жертв Голокосту в цих бібліотеках пройшли години пам'яті «Трагедія на Талалаївській землі», «Слід єврейської трагедії в Кузьминій Греблі».

Зав.бібліотекою-філіалом в Талалаївці розповіла про ті страшні часи в історії села, зачитала спогади очевидців, пригостила присутніх цукерками. Ті єврейські діти, що загинули, теж любили їх.

В Кузьминогребельській бібліотеці діти перегорнули сторінки книги свого земляка, колишнього учителя І.А.Сажієнка «Кузьмина Гребля. Село і люди», де висвітлені події того страшного часу, в тому числі і про існування гетто в селі.

Пройшов жалобний захід і в Івангородській бібліотеці, де учні, вчителі жителі села вшанували пам'ять безневинних жертв.

Ми повинні пам'ятати, що несе фашизм, які жертви він приніс в угоду своїм людоненависним ідеалам. 

Фото з Вінницького  краєзнавчого музею: розстріл єврейської жінки в Івангороді.
Покладання квітів до пам'ятного знака жертвам Голокосту в Івангороді.




Кузьминогребельська бібліотека - філіал.

Талалаївська бібліотека.

Немає коментарів:

Дописати коментар