середа, 14 серпня 2019 р.

ВКЛАД ХРИСТИНІВЧАН В МИСТЕЦТВОЗНАВСТВО І ФІЛОСОФІЮ

          Христинівщина славиться щедрими землями, високими врожаями, талановитими  людьми.  Саме люди прославились в усіх сферах життя України. Пишаємось земляками, які внесли вагомий внесок в розвиток математики, хімії, космонавтики,медицини, біології,  насінництва, авіації. Напевно, немає такої галузі, де уродженці нашого району не працювали б так, що  стали одними з кращих. 
        28 серпня ми відмічаємо ювілейні дати двох таких наших земляків:
     
        Яким Прохорович Запаско (1923-2007)
        Народився в селі  Розсішки.  Крім Якима в сім'ї було троє дочок. Малописьменні батьки хотіли дати освіту своїм дітям. В 7 років Яким іде вчитись до місцевої школи, вчиться добре і з охотою. Любив читати, малювати. Страшні події 1932-33 років змушують батька їхати на заробітки в Москву.  Звідти він надсилає дружині листа, в якому пропонує направити до нього сина, аргументуючи просто: "Спасемо хоч хлопця"... Неймовірно, але дев'ятирічний Яким таки добрався до Москви. Навчався у московській школі №28,  де за ним прикріпилось прозвисько: "хахол". Додому син з батьком повернулись навесні 1935 року. Атестат зрілості отримав у Христинівській залізничній школі №18. В атестаті були лише відмінні оцінки. Мріяв про подальше навчання, але чорне крило війни перекреслило всі плани. Мобілізація, піхотне училище, фронт, бої, бої, бої... В жовтні 1944 року отримав важке поранення в голову під польським містечком  Седльце. В шпиталі лікувався більше року. Так і  радів Перемозі, заради якої воював, втрачав друзів, ризикував своїм життям.
       В 1945 році став студентом Львівського поліграфічного інституту ім. І. Федорова.  Вчився так, що став першим  Федорівським стипендіатром. Захопився науковою роботою, друкував свої праці в наукових журналах, працював у музеях. В 1958 році захистив кандидатську дисертацію "Орнаментальне оформлення української рукописної книги".Довгий час очолював Львівський  мистецький інститут, а потім впродовж 28 років завідував кафедрою історії та теорії мистецтва.
   Доктор мистецтвознавства,академік АН ВШ України,почесний академік Академії мистецтв України, Заслужений працівник освіти України,  лауреат премії Президії НАНУ ім.І.Я.Франка. Нагороджений орденами і медалями.
      Автор понад 200 наукових праць, зокрема книг: "Першодрукар Іван Федоров", "Мистецтво книги на Україні в ХV-XVIII ст.", "Українське народне килимарство", "Львівські стародруки" та ін.
     Я.П.Запаско підтримував зв'язки із земляками, бібліотекою свого села, де проходили зустрічі з ним, тематичні вечори і конференції. Багато книг він подарував і в районну бібліотеку.
   
       Віталій Георгійович  Табачковський  (1944-2006)
      Народився в м.Христинівка в сім'ї залізничників. Закінчив Христинівську СШ№1, філософський факультет КДУ ім. Т.Г.Шевченка,, Інститут філософії ім.Г.С.Сковороди НАНУ, де він і працював довгі роки. Був заступником  головного редактора журналу "Філософська думка",  головою антропологічного відділення  Українського філософського фонду. Він організатор і ініціатор  щорічника "Філософсько-антропологічні читання", лауреат  Державної премії України в галузі науки і техніки.
     Він автор і співавтор підручників по філософії, багатьох наукових статей та книг, зокрема: "Людина в есенційних та екзистенціцних вимірах", "У пошуках невтраченого часу", "Суспільні закони та їх дія", "Світ людини".
       На жаль, у нашій бібліотеці є не всі книга нашого земляка-філософа, але ми сподіваємось, що вони будуть у нашому фонді.
     

Немає коментарів:

Дописати коментар