вівторок, 7 липня 2020 р.

безоплатна правова допомога

Безоплатна правова допомога –  правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.
Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає порядок надання безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги.
Безоплатна первинна правова допомога, суб’єктами права на яку є усі особи, які перебувають під юрисдикцією України, включає такі види правових послуг, як надання правової інформації;  консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання особі допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. 
Безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, і включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.
     Саме про це йшла мова в бібліотеці під час консультації, яку провела головний спеціаліст Христинівського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лещенко Олена Леонідівна. Вона розповіла про первинну та вторинну правову допомогу, про надання правових консультацій, навели приклади, з якими питаннями найчастіше звертаються люди за допомогою їх бюро,про наявні обмеження та умови тощо.
    В зв'язку із загрозою COVID-19, система дозволяє отримувати правову допомогу дистанційно: зателефонувавши на гарячу лінію єдиного контакт-центру 0 800 213 103, надіслати запитання на електронну пошту найближчого місцевого центру та ін.
      Пані Олена залишила в бібліотеці достатню кількість буклетів "Безоплатна правова допомога: правова допомога, що гарантується державою". З цими буклетами можна познайомитись в бібліотеці, а при необхідності взяти їх додому. 
        Тим, у кого немає дома Інтернету, бібліотекарі допоможуть написати на електронну адресу запитання чи подзвонити на гарячу лінію.
            Дякуємо О.Л.Лещенко  за консультацію і сподіваємось на дальшу співпрацю.

Немає коментарів:

Дописати коментар