пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Конституція України - ядро національної правової системи держави

 28 червня цього року Україна відзначатиме 27-му річницю прийняття Конституції – головного нормативно-правового акта держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян.

Наша Конституція визначає, що Україна є правовою державою, яка базується на принципах поваги до особи й недоторканності її прав і свобод, верховенства права, дотримання закону. Вона забороняє дискримінацію. У Конституції закріплений суверенітет Української держави над всією її територією, яка є недоторканною. А захист цього суверенітету і територіальної цілісності є найважливішою функцією держави і справою всього Українського народу. Дієвість цієї норми Конституції українці демонструють на практиці вже майже десять років, боронячи Україну від російської агресії. Українська  держава та її Конституція  мають  свою історію, часто политу кров'ю, освячену героїзмом волелюбних українців.

   В читальній залі центральної бібліотеки Христинівської громади пройшов правовий калейдоскоп "Конституція - паспорт моєї держави". Провідний бібліотекар Світлана Кулеша познайомила присутніх на заході представників установ і організацій міста  з історією Конституції України, її історичним  корінням, діячами минулого, яке творили найвищий законодавчий акт держави, про перебіг новітнього конституційного процесу, який пов'язаний з відновленням української державності, про "Конституційну ніч", коли Верховна Рада 315 голосами  ухвалила  Конституцію України, за якою ми живемо, творимо, захищаємо свою незалежність і цілісність наших кордонів.

     За нашу волю і свободу зараз воюють воїни ЗСУ. В боях з рашистами, жорстокими окупантами гинуть наші Герої. Серед них багато наших земляків. Центральна бібліотека, вшановуючи їх пам'ять, створила музей "Пантеон пам'яті". Портрети  і фотографії, копії документів і спогади, гільзи і снаряди з фронту, особисті речі наших хлопців - частина цієї експозиції. Про музей розповіла присутнім директор ЦБ Раїса Шумовська.  Відвідувачі вшанували пам'ять тих, хто віддав своє життя за мир в Україні, за всіх нас...

   Познайомились присутні і з матеріалами книжково-ілюстративної виставки  "Вимріяна поколіннями українців". 

 Конституція України живе і діє. З нею ми  переможемо ворожу навалу і побудуємо прекрасну державу -Україну, яку поважає світ.

   Все буде Україна!
















Немає коментарів:

Дописати коментар