понеділок, 12 жовтня 2015 р.

" Ми - діти козацького роду"

 Чотирнадцятогожовтня відзначається одне з найбільш шанованих свят в Україні - свято Покрови Пресвятої Богородиці - День українського козацтва.
 З 2015 року Президент  України указом зробив День козацтва - Днем захисника України.
    Найбільшим і найзначущим святом була Покрова для козаків. У цей день на Січі відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою православного воїнства. На честь Покрови козаки будували багато храмів, деякі з них збереглися й донині. Перлинами архітектури вважаються Покровський собор Харкова, зведений у 1689 році, та київська трьохбанна церква Покрови на Подолі, зведена у 1766-му. Тож не дивно, що через століття це свято здобуло в Україні ще й другу назву - Козацька Покрова. Після указу президента України від 1999-го року день 14 жовтня відзначається як День українського козацтва. Свято Покрови за день свого заснування обрала й Українська Повстанська Армія (УПА), віддавшись під опіку святої Богородиці. 
                                                            Дужче і дужче кругом
                                                            Пісня гримить солов'я.
                                                            Гори мовчать над Дніпром
                                                            Це — Україна моя.
     В бібілотеці для дітей відбулась літературна година " Ми - діти козацького роду", приймали участь учні міської школи№2, 3-Б класу, класний керівник Ткач Лариса Іванівна. Діти дізнались історію свята, як жили козаки, звідки пішла назва " козак", як козаки заводили сім'ї, як обирали отамана.  Свято Покрова була для козаків головним дійством року .









Немає коментарів:

Дописати коментар