четвер, 1 жовтня 2015 р.

Свято хранителів мудрості "У Землі супутник - Місяць , а в людини - Книга".


Уже стало доброю традицією кожного року відзначати професійне свято – День бібліотек . Бібліотека – це Храм книги, джерело знань і скарбниця думок, що прокладають стежку у майбутнє. Книгозбірні нашого району є невід`ємною складовою бібліотечної галузі України. В них працюють фахівці, які вважають, свою професію не просто роботою, а своєю місією на Землі, покликанням душі…
 Золотокоса осінь дарує нам свою чарівну красу, радує щедрим урожаєм, приносить гарні  свята. В останній вересневий день,  в день Віри, Надії, Любові і їх матері Софії (мудрості) ми відмічали Всеукраїнський день бібліотек.  Свято наше молоде, хоч професія бібліотекаря дуже древня.
       Рік 2015 - ювілейний для районної бібліотеки. Організована в 1925 році на базі хати-читальні, вона працювала до червня рокового 1941 року. Нашу залізничну станцію  нещадно бомбили, навкруги вирувала пожежа, яка знищила приміщення бібліотеки, її фонд, всю документацію. А 1 вересня 1945 року в маленькому приміщенні з дерев'яним ганком    читачі взяли перші книги. Книжок не вистачало, їх приносили з дому, серед них були і такі, що їх взяли почитати іще до війни. Одна кімната площею 18 кв.м., височезні о самої стелі, стелажі  з книгами, такі ж саморобні столи і лави, два працівники, яким чомусь, на відміну від вчителів, медиків і робітників, не давали продуктових   карток, свіжі газети  і щодня багато читачів - ось такою була наша бібліотека 70 років тому. Йшли роки, змінювались працівники, міняла декілька разів свою адресу бібліотека. Але  завжди вона була осередком культури, берегинею духовності, хранителькою книги.
      Сьогодні наша бібліотека  має великий фонд книг і періодики, комп'ютери і сучасне обладнання, літературний музей і народознавчу світлицю, тематичні куточки, присвячені героям АТО і землякам-фронтовикам, профорієнтації молоді і проблемам, які хвилюють молодих та багато іншого - цікавого і корисного. При районній бібліотеці діють любительські об'єднання за інтересами, проводяться масові заході не тільки в стінах книгозбірні, а в парках, школах, дитячих садках.
    На урочистостях, присвячених нашому професійному святі,  були присутні голова районної держадміністрації Ковбасюк О.С, голова районної ради Коваль О.Б., секретар міської ради Робочий М.К., в.о. зав.відділом культури  Терещук  Ю.Ю..  Вони поділились своїми думками про роль книги  і  бібліотеки в своєму  житті, нагородили кращих працівників районної бібліотечної системи.
    Директор РЦБС Шумовська Р.В. розповіла про історію бібліотечної справи в районі, про ветеранів, які довгий час і плідно працювали в бібліотеці, про досягнення і здобутки свого колективу.
       Начальник районної податкової інспекції, читачка нашої бібліотеки,  Бенедь Г.Я. тепло привітала присутніх зі святом, подякувала за їх роботу, толерантність, ерудованість. А в дарунок бібліотеці  і читачам вручили книги "Основи податкових знань".
      Особливо теплим було вітання від юних христинівчан - учнів  4-В класу міської школи №1 та їх вчительки Юлії Володимирівни. Теплі слова, гарні вірші, щирі посмішки і червоні троянди вони вручили  берегиням книжкового царства.
     Звучали теплі слова вітань, лунали пісні і вірші, зволожували очі сльозою  спогадів ветеранів, які приєднались до святкування в своєму  рідному колективі:Екс-директор ЦБС Розумович Г.І., колишні завідуючі  бібліотеками-філіалами Верхнячки і М.Севастянівки Скалій Г.І. та Балазюк В.І.
        Свято пройшло в теплій і щирій атмосфері, присутні довели, що в бібліотеки є багато друзів, шанувальників, є підтримка  районного керівництва. А значить в  бібліотеки, в книги,в духовності, в житті, в розвитку, в народу є майбутнє!
Премудросте земна,бібліотеко!
Віват тобі , хранителько свята!
До тебе йдуть і зблизька, і здалека,
Щоб почерпнуть від тебе лиш добра.
Вклоняюсь низько до твоїх порогів,
Моя відрадо, тут життя моє,
До тебе , рідная , ведуть усі мої дороги,
 Я серце залишаю тут своє.
































Немає коментарів:

Дописати коментар