четвер, 1 жовтня 2015 р.

Урок літератури у бібліотеці


            І. Франко жваво цікавився сучасним йому громадським життям, але цікавило його й історичне минуле українського народу, особливо ті події і факти, де виявлялися мужність, волелюбність українців.
Протягом шести тижнів у рідному селі Нагуєвичі І.Франко писав повість «Захар Беркут» (1882р.). Основні події твору відбуваються в селі Тухлі, яке існує й нині. Про описані в повісті події збереглося мало документальних відомостей, тому письменник звернувся до народних легенд та переказів.
У переказі, записаному від Миколи Гасинця із Закарпаття, розповідається про похід монголо-татар у Карпати 1241 року, зокрема один із епізодів: «Русини підрубали дерева, наклали в купи каміння і воду перегодили. Коли татари ішли в той глибокий звор, тогди люди ті підрубані дерева, каміння і воду пустили за одним свистом. То всьо почало гучати, стріляти і вибило много татар. Котрі ще обстали живі, пошли далі і лягли спати під полонину Стой. Уночі урвавлася велика хмара, і от великий дощ урвав гору. На ній много татар пропало».
На урок літератури до стін білотеки завітали учні 7 - А класу міської школи № 1 з учителько української мови і літератури Бортник Валентиною Олександрівною. Бібілотекар Г. Ф. Шаповал познайомила дітей з історичною основою та джерелами повісті " Захар Беркут". Діти переглянули презентацію,  закарпатські краєвиди та послухали коломийки,які підготувала бібіліотекар О. Ю. Зайцева. На завершення уроку, була проведена вікторина за твором І. Франка "Захар Беркут".

Немає коментарів:

Дописати коментар