четвер, 3 серпня 2017 р.

Свято смугастого смаколика в бібліотеці

     Природа, попереджаючи нас про закінчення літа, послала свого сина серпня. Красень-місяць має великі статки: в засіки зсипається зерно, достигає городина, наливаються стиглістю яблука, груші, сливи, айва, алича. Достигають в цю пору  найбільші і, мабуть, найсолодші ягоди - кавуни.
       Кавуни люблять всі: дорослі, діти, юнаки і дівчата.    В світі відзначають  чудове і смачне свято - день кавуна.
       Як вважають історики, батьківщиною кавуна є Південна Африка  із своїм жарким кліматом. Ще в Стародавньому Єгипті люди вже вживали цю рослину, навіть розміщували її в гробницях фараонів, так  насіння кавуна було знайдено в  похованні  Тутанхамона. В 10 столітті  кавун став відомий в Китаї, в 11-12 століттях - в Європі. В Америку  цю рослину завезли разом  з африканськими рабами європейські колоністи.
      Хоч цю рослину  зараз вирощують в багатьох країнах, перше місце  належить Китаю. Зате японці не мають собі рівних  за кількістю найдивовижніших сортів  цієї ягоди.  Там вивели квадратні,  у вигляді піраміди, сердечок, жовті з середини тощо. Всі ці цікаві факти про кавун розповіла провідний бібліотекар центральної районної бібліотеки Олена Панасенко під час свята кавуна "Зелений, смугастий, запашний і смачний десерт".
     Під час цього свята присутні познайомились з книжковою виставкою, яку прикрашав зелений гість з херсонського поля. Книги, журнали розповіли про кавуни, їх сорти, селекцію, страви, які можна приготувати з цього представника гарбузових. А іще молоді христинівчани змагались, хто краще намалює кавуна із зав'язаними очима, розгадували загадки про нього, пригадували прислів'я, приказки. Багато сміху було під час конкурсу, коли всі намагались гарно, швидко і виразно прочитати скоромовку: "Був собі кавун, та переполукавунився на маленькі полукавуненята".
   Викликав захоплення і перегляд мультиплікаційних фільмів про кавуни. Кавун   - представник гарбузових, то доречним став і мультик за такими  відомими словами: "Ходить гарбуз по городу".
      Під час вікторини про кавуни згадували його походження, дієтичні властивості, підбирали  однокореневі слова. Виявилось, що від слова "кавун" походить дуже багато прізвищ. Значить, і наші предки знали про кавун уже дуже багато років тому.
      Про кавун поговорили, участь в іграх і конкурсах прийняли, поспілкувались, посміялись і перейшли до відповідального моменту - перевірити стиглість  кавун із виставки. І він не підвів нас, кавун, вирощений на півдні Україні, вигрітий під щедрим  херсонським сонцем. Тріщить під ножем його шкірка,  і всі бажаючі  отримують по скибці  смачного, червоного, солодкого, запашного кавуна.
    Свято поповнило наші знання про кавун, додало хорошого настрою, познайомило з цікавими книгами, інтернет-сайтами. А головне - у нас з'явились нові друзі, з якими нас подружили бібліотека і кавун.

















Немає коментарів:

Дописати коментар