вівторок, 15 серпня 2017 р.

Прапор сонячно-блакитний, прапор України, рідний, заповітний

                                                                  Українське військо... в сурмоньки заграло...
                                                                   Розгорнуло прапор сонячно-блакитний,
                                                                   Прапор України, рідний, заповітний!
                                                                   Рідну Україну не скують кайдани,
                                                                   В обороні волі наше військо стане.
                                                                                               О.Олесь
             Як кожний вільний народ,  ми, українці, маємо свій прапор. Державний прапор є національним символом держави. Ми з гордістю несемо жовто-блакитне знамено, вимріяне поколіннями  українських патріотів. Під ним ішов наш народ до проголошення самостійності. Тому для України, як держави, яка прагне стати повноправним членом ЄС, природнім є вияв  шани до національних символів, до  свого прапора.
             З давніх-давен  прапор був святинею, без нього військо не рушало в похід, не вступало в бій. Великою ганьбою для вояків була втрата  прапора. Військові формування,  прапор яких був втрачений, чи захоплений ворогом, розформовувалися. Тому стяг охоронявся, ним дорожили, йому поклонялися.  Навіть посічений ворожими кулями, він надихав вояків на бій, на подвиг, на самопожертву.
         Як відомо, за часів Київської Русі  існували лише князівські  стяги. Найбільш уживаними були кольори: білий, блакитний, червоний, жовтий. Використання жовто-блакитного  прапора України-Русі  простежується від часів прийняття  християнства.  Першу спробу створити жовто-блакитний   прапор     здійснила  головна Руська Рада, яка почала боротьбу  за відродження української нації.  А 22 березня 1918 року  Центральна Рада ухвалила Закон про державний прапор Республіки,  затвердивши саме жовто-блакитний  прапор  символом Української Народної Республіки.
       З багатьох тлумачень  кольори нашого прапору  символізують велич, силу, процвітання. У геральдиці блакитна барва  означає чесність, вірність, бездоганність. Пов'язана вона з небом і водою. Жовте золото уособлює могутність, силу, багатство, шляхетність, справедливість. Це символ Сонця - джерела життя на  Землі. Вибір  українцями жовто-блакитного прапору вмотивований ще й тим, що символом нашого  миролюбивого народу є чисте небо й пшеничний лан.
   24 серпня 1991 року було проголошено Акт про незалежність України. І над будинком Верховної Ради України гордо піднісся  в піднебесся жовто-блакитний прапор, кольори якого затверджено Конституцією нашої держави.
     З 2004 року, віддаючи шану багатовіковій історії української державності, державним символам  України, ми святкуємо День Державного Прапора України. До цього свята в структурних підрозділах Христинівської централізованої бібліотечної системи  організовано книжкові виставки, проводяться масові заходи: усні журнали, патріотичні читання, години державотворення,  уроки історичної правди тощо.
    Цікаві і змістовні заходи проходять у районній бібліотеці для дітей для юних користувачів. Вони знайомлять дітей з історією прапора України, із значенням кольорів, про подвиги українців, які вони здійснили під жовто-блакитним знаменом.
    Колектив районної бібліотеки прийняв участь у фотоконкурсі "Прапор нашої країни має колір жовто-синій".
    Всі ці заходи покликані виховувати повагу до святині - прапора України, який пройшов разом з українським народом нелегкий шлях  до Незалежності.

Немає коментарів:

Дописати коментар