пʼятниця, 26 листопада 2021 р.

Голодомор під знаком серпа і молота

Четверта субота листопада – це той день, що об’єднує українців через спільне й сумне минуле – День пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

День пам’яті жертв голодоморів було встановлено у 1998 році указом Президента України. Одним з найстрашніших періодів в історії українського народу стали роки масової колективізації і штучного голоду 1932-33років, створеного тоталітарною системою і сталінським режимом. То був злочин проти власного народу і його майбутнього. За страшними наслідками його можна віднести до найтрагічніших подій, які взагалі знало людство. Людомор забрав кожне п’яте життя в Україні.

Знищити українців як націю – мета організаторів Голодомору. Остаточно ліквідувати мову, культуру, історію, все те, що робило нас унікальними в цьому світі. Тому масштаби злочину такі великі, тому і вбито мільйони людей.

 

...Смерть стукала в кожну хату, скреготала ненаситними зубами, вона просочувалась крізь стіни, вилізала з-під підлоги. Від неї було не можливо сховатись. Людей прирекли на смерть, заперши у клітці під відкритим небом, яке й саме відверталось, не зносячи благальних поглядів. Народ вмирав на власній землі, яка так щедро дарувала її врожаєм, на якій люд колись так весело працював, співав пісень, трудився, народжував дітей...


Сотні спогадів! Читаючи їх, пізнаєш історію, гірку правду, бо розмовляють, ніби живі свідки. Це документи з усіх регіонів. Вони, мов пазли, малюють масштабну трагедійну картину рідної України.

Не можна закривати очі! Не можна забувати! Це наша біль, наша скорбота, наша Голгофа!

Наш святий обов’язок перед минулим – вшанувати пам’ять загиблих: прочитати молитви, впорядкувати могили, розповісти про них нашим дітям, запалити свічки традиційно о 16:00 у вікнах своїх будинків, по всій Україні та за кордоном.

Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню – частинки вічного. А світло цих свічок хай буде даниною тим, хто навічно пішов від нас. Пам’ятаймо про це завжди – заради мертвих, живих, і ненароджених!


В центральній бібліотеці вшануванню пам’яті жертв Голодомору присвячена книжкова виставка-факт «Голодомор – геноцид українства». Усі бажаючі мають нагоду ознайомитися з документальними свідченнями про події тих років та з художньою і історичною літературою, де висвітлюються ті страшні події в житті українського народу.

У 2021 році День пам’яті жертв голодоморів припадає на 27 листопада.

Акція «Запали свічку» – це вияв нашої скорботи за жертвами і віри у те, що в майбутньому подібні трагедії не повторяться.

О 16.00 не забудьте долучитися до загальнонаціональної хвилини мовчання і запалити свічку у своїй домівці.




Немає коментарів:

Дописати коментар