суботу, 2 квітня 2022 р.

Боже, бережи Польщу!

 


На початок – прикра статистика. За даними ООН, за місяць війни росії проти України понад 3,7 млн людей залишили країну, шукаючи прихистку. Ще 6,5 млн українців стали внутрішніми переселенцями. При цьому 13 мільйонів громадян залишаються в зонах бойових дій і не можуть виїхати.

Польська держава, пересічні поляки, а також українська діаспора з 24 лютого активно включилися у масштабну допомогу Україні та українцям.

Вже в перші години війни польська влада оголосила про створення дев’яти центрів прийому українців. Відразу було дозволено перетинати кордон пішки, хоча в мирний час це було категорично заборонено. Згодом, коли з’ясувалося, що багато українців не має відповідних документів, аби потрапили до Шенгенської зони, а часто навіть і закордонного паспорта, польська влада дуже швидко пішла назустріч, максимально спрощуючи умови перетину кордону.

У прикордонних пунктах, куди прибували українці, дуже швидко з’явилися сотні волонтерів. Вони розгорнули пункти харчування і допомагали знайти помешкання. На кордон прибували тисячі небайдужих людей, які пропонували забрати українців до себе, оскільки мають можливість надати їм прихисток. І це все робилося і робиться безкоштовно!

Попри прибуття до Польщі за короткий період понад двох мільйонів українців, у Польщі не було розгорнуто жодного великого табору для біженців. Усіх людей гостинно прийняли у себе тисячі польських сімей, власники готелів та пансіонатів. Органи місцевого самоврядування організували десятки великих місць для проживання українців.

 

Про те, наскільки відкрито і щиро поляки відгукнулися на біду українців, свідчить величезна кількість вдячних коментарів у соцмережах, які красномовно говорять самі за себе.

 Ось тільки деякі:


- Безмежно вдячні полякам, за гостинність, за допомогу українцям, за душевне тепло, за молитви за наш народ та за мир у всьому світі! Дуже вдячні польській владі, волонтерам, всім, всім, всім, хто допомагає простому народу України у цей непростий час!

 

- Я побачила поляків, як дуже щедрих людей, і була і здивована і розчулена. Велика подяка цим людям!

 

- Велика подяка усім полякам, і простим людям і керівництву країни.  Дякуємо всім нашим добрим сусідам за те, що рятуєте нас і наші сім'ї. Разом до перемоги!

 

- Велика вдячність Польському народу за допомогу українським біженцям, низький уклін і хай Бог їх береже!

 

- Велике спасибі за доброту і заботу. Моя сім'я буде їхати назад в Україну, бо то є рідна, мила сердцю земля. Але польську доброту і заботу за українців, особливо за дітей, не передати словами, все своє життя буду дякувати. Низький уклін Президенту і польському народу.

 

- Поляки надзвичайно гуманні, гостинні і сердечні у стосунках з українцями! Напевно, треба добре пошукати такий народ, щоб настільки душевно зрозумів і підтримав біженців. Отож, варто дуже подякувати польському народу!

 

- Сердечна подяка польському народові і владі за теплий прийом, за підтримку, за щире співчуття!

 

- Поляки дуже гарні люди! Дуже гарно відносяться до українців! Підтримують нас у скрутний час! Дякуємо їм за це!

 

- Велика подяка польському народу і польському уряду. Внучка пішла до школи, дуже задоволена, обіди в школі безкоштовні. Медицина для українців безкоштовна, не потрібно навіть медичної страховки.

 

- Війна показала всім хто є хто. Саме Польща стала нам «сестрою»!!! Дякуємо Польщі за підтримку, за допомогу! Українці цього не забудуть!

 

- Велика дяка нашим друзям – полякам! За тепло, людяність, допомогу!


- Боже, оберігай Польщу! Щира подяка вам, поляки, президентові А.Дуді, уряду!

 

Як нещодавно заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця, визначення «старший брат», яке росіяни часто використовували щодо українців, остаточно відмерло. Натомість, Україна на повороті своєї історії може розраховувати на допомогу сердечної сестри – Польщі, яка у важку хвилину простягнула українцям дружню руку допомоги.

Нинішнє та наступні покоління українців точно цього не забудуть. Відтепер у Києва та Варшави є спільна справа – боронити свободу і демократію проти тиранії на форпості демократичної світу.

 

І, наостанок, ось тут зібрано в одному місці всю інформацію, на яку підтримку в Польщі можуть розраховувати біженці з України.

 

https://rankomat.pl/dopomoga-bizhencyam-z-ukrajini



Немає коментарів:

Дописати коментар