пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

Пам'ятаймо про тих, що безвісти пропали...



.   Щороку 30 серпня у світі відзначають Міжнародний день зниклих безвісти.

В цей день проходять заходи, які мають нагадати про тисячі українців, які в роки цієї отримали такий 

сумний статус. Тисячі людей, чия доля невідома. Це чиїсь батьки, діти, родичі. Саме про це і вірш 

юної христинівчанки Ліни Іщенко "Завис мій тато між небом і землею". Цей вірш отримав диплом на обласному

конкурсі поезії "Дитячі голоси війни".


Вже майже рік не дзвонить мені тато.

«Він безвісти пропав», - сказали  нам у військкоматі.

Той сумнозвісний Бахмут кудись його подів.

Чому тата захистити ніхто не зумів?

Командири й генерали, поясніть мені,

Як пропасти може воїн на війні?

Ви у бій його послали з наказом: «Вперед»!

Не привезли його мертвим, не попав і в лазарет.

Тепер сумні й невеселі очі в матусі, 

Вже вкотре викликають «швидку» для бабусі.

А ворог лютує, бомбить і вбиває, 

Навіть до діток маленьких жалю він немає.

Дідусь хмурить брови і губи кусає,

А звістки від тата так довго немає.

Новини тривожні, сирени волають

Сьогодні Героя у вічність знов проводжають.

Я хочу, щоб татко живим повернувся,

Притиснув до серця, і нам посміхнувся.

Я хочу із ним розмовляти,

А не тільки світлину батьком називати.

Ми чекаєм, що прийде з полону чи з бою,

Татусю, я люблю тебе й пишаюсь  тобою.

четвер, 29 серпня 2024 р.

У серці кожної людини живе любов до України







 

 День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України- пам'ятний день в Україні, який відзначають 29 серпня. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину.

 Серед тих, хто загинув, захищаючи нашу державу, і наші христинівські патріоти. Христинівчани  з перших днів цієї війни  в лавах тих, кому небайдужа доля і майбутнє України. Стискаються серця від болю і горя. В жалобі  батьки, дружини, діти...   Вони оплакують своїх найдорожчих, найрідніших.  Наші серця наповнені смутком за загиблими героями і вдячністю за їх подвиг і самопожертву.

    Розповідає про подвиг українських Героїв і книжкова виставка "Вони закрили Україну своїми мужніми плечима", яка організована в центральній бібліотеці.

 Цитата "Знову літа не бачимо, серце - в чорній хустині.

                 За синами горюють матері України.

                 Місця в полі немає, де волошкам цвісти:

                 Там розстріляні долі, прапори і хрести..."    передає наш сум за загиблими молодими українцями. Біля цієї виставки проведено урок історії "Соняхи пам'яті" та година патріота  "Вони загинули, щоб жила Україна". А в пантеоні пам'яті пройшла хвилина мовчання "Ми пам'ятаємо їх імена". 

  В бібліотеках-філіях пройшли години-реквієми, години пам'яті, покладання квітів, години спогадів .  Ми пам'ятаємо героїв, яким завдячуємо своїм життя і можливістю розмовляти рідною мовою, спілкуватись з рідними, радіти успіхам дітей...  

 Світла і вічна пам'ять Героям України

















пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Мій рідний дім – моя вкраїнонька свята.

 

В рамках святкування Дня Прапора та Дня Незалежності України в дитячі бібліотеці діють тематичні експозиції «Мій рідний дім – моя вкраїнонька свята», «Разом до перемоги». В них представлено документальні, літературні, творчі та художні роботи, присвячені історії формування української державності, боротьбі Українського народу за незалежність своєї держави, вшануванню пам’яті громадян, які загинули у боротьбі за територіальну цілісність та державний суверенітет України. Пройшли голосні  поетичні читання «Всім серцем любіть Україну свою!». Діти читали вірші відомих українських поетів, які по - особливому розкривають образ України, її красу та велич. 

 Боремося за незалежність!!! Віримо в перемогу та силу наших військових!!!
   Міцно тримаємося один за одного – захищаємо своє, бережемо найрідніше!!!

 




















Кольори мужності, кольори свободи

     


Державний Прапор є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Впродовж історичних звершень прапор ставав символом боротьби за національні права українського народу. Він консолідує міста і села, чисельні народи і близькі етноси в націю, це своєрідний генетичний код української нації.

Національна символіка концентрує історичну пам'ять про героїчні звершення, перемоги та поразки в боротьбі за свободу та гідність українців, про військові, культурні досягнення на шляху до омріяної ідеї державної незалежності. Під синьо-жовтим прапором відбувалися три проголошення української державності: 1917, 1941 та 1991 років.

  Чому саме 23 серпня? За офіційною версією, 23 серпня 1991 року — народні депутати В`ячеслав Чорновіл, Микола Поровський, Іван Заєць, Ярослав Кендзьор, Ігор Деркач, Володимир Крижанівський внесли синьо-жовтий український прапор розміром 8х4 метри у сесійний зал Верховної Ради. Цей момент за ініціативою Голови Верховної Ради Івана Плюща закарбував для історії художник Олексій Кулаков на картині «Державотворення».

   Про наш прапор, про його історію розповідають письменники, історики, журналісти. Ці книги і статті зібрані на книжковій виставці "Цвітуть, неначе квіти волі, знамена синьо-голубі". 

  




 

вівторок, 20 серпня 2024 р.

Квіти в бібліотеці.

 Квіти та рослини оточують нас скрізь: коли ми йдемо на роботу, коли гуляємо з дитиною, їдемо в подорож і навіть вдома у кожної людини знайдеться хоча б одна жива квітка. Люди для спілкування винайшли тисячі слів, але деколи їх не вистачає для вираження найголовнішого. А всього лише одна квітка може і без слів сказати те, що не записано ні в одному словнику. Вона передасть невисловлені думки вашого серця. В бібліотеці для дітей поряд з цікавими книгами, розквітли прекрасні квіти, що змушують затамовувати подих, милуватися їх невимовною красою. Про квіти дуже багато написано, і не тільки в науковій літературі, а й у творах великих письменників, як минулого, так і теперішнього часу. Скористайтеся нагодою завітайте до бібліотеки помилуватися квітами та обрати собі книги для читання.















 






вівторок, 6 серпня 2024 р.

Виходь в парк гуляти і книжки читати.

 Літні канікули – це прекрасна пора для змістовного відпочинку, веселих розваг та читання улюблених книжок. А у книг, як відомо, канікул немає,тому читачі завжди з нетерпінням чекають зустрічі з літературними героями. Книжкові стежини літа надзвичайно цікаві! Бібліотека для дітей запросила своїх читачів на годину Читайликів «Виходь в парк гуляти і книжки читати». Для дітей бібліотекарі підготували виставку-інсталяцію «Світ яскравий, коли читаєш!» на якій представили книги прочитавши які можна подумки перенестися в любу країну світу, відвідати історичні місця та зануритись в цікаві подорожі. А ще відкрити для себе нових авторів та твори!

Відпочинок з книгою – це завжди пізнавально, весело і цікаво.