пʼятницю, 20 лютого 2015 р.

"О мово, музико, калино - бальзам цілющий для душі!".


Як гул століть, як шум віків,
Як бурі подих, - рідна мова
Вишневих ніжність пелюстків,
Сурма походу світанкова,
Неволі стогін волі спів,
Життя духовного основа.


21 лютого Міжнародний День рідної мови.  Шанувальники рідного слова зібралися  в бібліотеці для дітей на літературно-музичній годині "О мово, музико, калино - бальзам цілющий для душі!". Це учні 7-А класу міської школи №1 разом з учителькою української мови і літератури Н.В.Нестеренко. Діти читали вірші і слова А.Адамкевича, Н.Білоцерківець, І.Драча, І.Котляревського, К.Мотрич, М.Рильського. Зі слова народилася пісня. Прозвучали пісні: "Так, я люблю Україну", "Зоре моя вечірняя","За лісами, горами...","Боже, великий, єдиний ", "Мама", "Молитва за Україну".
  Коли ми співали і слухали українську пісню, ми думали про нашу Україну, яка віками тяжко несе хрест своєї долі, і віримо в її воскресіння. Нехай воскресне в зорі третього тисячоліття страдниця - Україна.
   Ми молилися рідним материнським словом, молилися піснею. Слово – це Бог  і жити воно має вічно, бо разом із мовою вмирає народ, а коли вмирає пісня, то гине душа.
   Мово! Пресвятая Богородице мого народу! Із чорнозему, любистку, м`яти, рясту, євшан-зілля, із роси, із Дніпровської води, від зорі й місяця народжена.
  Мово! Мудра Берегине, що не давала погаснуть земному вогнищу роду нашому і тримала народ  на небесному олімпі волелюбності, слави й гордого духу.
  Мово! Велична молитва у своїй нероздільній трійці, що ти єси й Бог Любов, і Бог Віра, і Бог Надія. Мово, що стала біля вівтаря нашого національного храму й не упускала туди злого духа виродження, злого духа скверноти, ганьби.
   Мово наша! Дзвонкова кринице на дорозі нашої долі! Твої джерела б`ють десь від магми, тому й вогненна така. А вночі купаються в тобі ясні зорі, тому і ласкава така.
   Тож зцілювала ти втомлених духом, давала силу і здоров`я, довгий вік і навіть безсмертя тим, що пили тебе, і невмирущими ставали ті, що молилися на дароване тобою слово. Бо споконвіку було Слово, і Слово було в Бога, і Слово було Бог.
   Прости! Воскресни! Повернися! Возродися! Забуяй вічним і віщим словом від лісів до моря, від гір до степів. Освіти від мороку й освяти українську землю, Святу Україну возвелич, порятуй народ.







Немає коментарів:

Дописати коментар