четвер, 26 березня 2015 р.

Барви рідної мови

            Закінчується місяць березень, який називають світанком року. Він прогнав морози, розтопив сніги, подарував нам перші весняні квіти, заглянув сонячними проміннями  в наші вікна,в наші душі. Школярам він приніс весняні канікули, в разом з ними і тиждень дитячого і юнацького читання. А це зустрічі з письменниками, поетами, знайомство зновими й цікавими книгами, літературними героями.  Учні і студенти, молоді робітники, підприємці, фермери мають можливість стати учасниками цікавих турнірів, конкурсів, вікторин, усних журналів, літературних вечорів, квестів, фольклорних годин,  диспутів, які проводяться в усіх бібліотеках району.                                                                                                                                        
         Слово, мова - це найтонший різець, який здатен  доторкнутися до потаємніших  куточків людських душ. У мові нашого народу відображено його тисячолітній досвід,  дивовижну спостережливість .  Наша свята і чарівна, проста і мелодійна мова зіткана з легенд, пісень і болю. Якщо молода  людина вважає себе українцем, то вона повинна знати мову свого народу, любити її  і поважати. Саме це доводили молоді  христинівчани, які стали учасниками  турніру знавців  української мови "Розквітає українське слово - і любистково, і барвінково..."
        Працівники бібліотеки Кулеша С.М., Яроцька К.О., Мельник Л.О..Панасенко О.В.
.розповіли   про  той довгий і тернистий шлях, який пройшов наш народ, створюючи свою  духовну культуру і мовні багатства: казки, думи, легенди, притчі, пісні, прислів'я, приказки.  Значення мови в житті людини дуже велике, бо: "Із слова починається людина, із слова починається мій рід". Згадали Нестора-літописця і творців слов'янської азбуки Кирила і Мефодія, завновника Киїіської академії Петра Могилу. Багато слів було сказано про українських письменників, хто своєю творчістю возвеличив  рідну мову. Чільне місце серед них належить основоположнику української літературної мови Т.Г.Шевченку. А твори Лесі Українки, Івана Франка, Панаса Мирного, Михайла Коцюбинського відомі в усьому світі.
       Демонструючи свої знання, учні, які об'єдналися в дві команди, відгадували головоломки, ребуси, кросворди, придумували нові слова, давали відповіді на питання літературної вікторини.  Справжніми знавцями української мови  показали себе: Черненко Аліна, Калінкіна Олександра,




Пацюк Марія, Кучай Олександра, Ткачук Вероніка та інші їх однокласники Вони довели, що не даремно вважають себе українцями, мають гарні оцінки з української мови, є жителями такого чудового українського міста - Христинівка.

Немає коментарів:

Дописати коментар