пʼятницю, 25 вересня 2015 р.

Всеукраїнський День бібліотек - 30 вересня

    Це свято не тільки професійне, а й загальнонародне, адже кожна людина хоча б раз у житті була в бібліотеці. Бібліотека - це Храм книги, джерело знань і скарбниця думок, що прокладають стежку у майбутнє. Стоїть бібліотека на землі вище від усіх богинь...
    День бібліотек - це передусім свято книги, великдень душі людської, що починається зі Сковороди та Котляревського, із духовних глибин Кобзаря Шевченка, через святий собор Гончара, чорну голгофу Стуса і Симоненка, душевний біль Теліги і Костенко.
   Є багато див на землі, створених природою і людиною. Та найбільше диво - Книга. У ній весь неосяжний світ. Як незгасимий сколоскип вона освітлює шлях кожному, і завжди цей смолоскип у руках самовідданих своїй справі людей - бібліотекарів.
Молитва до книги
Відкрий мені свічадо Своїх дум,
Відкрий свічадо мудрості Своєї.
Я виросту - і мій глагол на глум
 Підняти вже не зможуть фарисеї.
На ниві Слова, на твоїй ріллі
Не для гордині піт проллю - то тління,-
А щоб себе на Божій знать землі
І Божим гідно зватися творінням.
Не пожалій мені Своїх щедрот - 
Я їх примножу і роздам по світу.
Коли ти є - у мене єсть народ - 
Любов, Надія, Віра і Молитва.
Амінь!
   Символічно, що саме в день Віри, Надії, Любові та матері Софії за християнським календарем відзначається це свято. У стародавньому трактаті записано: "Воздамо дяку тому, хто допоміг легко пройти крізь складний лабіринт книг". Хтось із мудрих сказав, що бібліотекар - це не професія, а стан душі, це - доля. Складна. неспокійна та водночас щаслива, захоплююча, радісна, справжня. Тому наші бібліотекарі - активні, дієві, творчі, винахідливі. Вони щедро наділені різноманітними талантами, вміють швидко знайти вихід з будь-якої скрутної ситуації.
  Вересень - це місяць популяризації бібліотеки і книги.
   Дні відкритих дверей пройшли в дитячій бібліотеці - "Книжкова країна - найкраща у світі" та     " Притулок мудрості - бібліотека". До уваги читачів яскраві книжкові виставки: "За обкладинками - цілий світ" - виставка-вернісаж, "Золота криниця мудрості" - виставка-гра, "Читайте самі, та цікавіше з нами" - виставка-реклама, "Література як мікстура" - виставка-лікар, "Книги минулого століття" - ретро-виставка. З дітьми були проведені цікаві екскурсії, години цікавої інформації "Книги-рекордсмени", бесіди за книгою О.Копецької "Мандрівка у книжковий світ", квест "Пошук бібліотечних скарбів", реклама "Радимо прочитати всім!", вулична рекламна акція "Віддамо книгу в надійні руки" і ще багато цікавого. Людина, яка вміє і любить читати - щаслива людина. Навколо неї  завжди багато розумних, добрих і вірних друзів.
Друзі ці - книги. Нехай не буде жодного дня, щоб ви не прочитали бодай однієї сторінки з книги.
   І пам'ятайте слова з "Повісті минулих літ", що книги - плоди мудрості, джерело мудрості, світло мудрості. Вчіться у героїв книжок любити нашу землю, її мову, її красу і музику. Мандруйте рідною країною, пізнайте себе і людей, знайомтеся з подіями, які відбувалися у давнину, заглядайте в майбутнє. 






Немає коментарів:

Дописати коментар