пʼятницю, 25 вересня 2015 р.

На честь Пресвятої Богородиці...

          В переважній своїй більшості жителі нашого міста - православні християни. Віра, запроваджена князем Володимиром - це віра наших батьків, дідів і прадідів.  В роки незалежності, коли в Україні  відроджено  старі храми, збудовані нові церкви, ми можемо не боятись своїх релігійних переконань, ходити на службу Божу, відкрито хреститись, носити хрестик, відзначати релігійні свята. Серед найбільш шанованих свят  нашого народу - свята, установлені на честь  Пресвятої Богородиці.
         Саме цим святам  було присвячено засідання клубу "Надвечір'я", який  гостинно відчиняє двері районної бібліотеки  перед його членами. Це люди із багатим життєвим досвідом, але по-молодечому активні, енергійні, закохані в  працю, квіти, рукоділля і в пісню.  Всі вони - учасники районного хору ветеранів. Це в них треба вчитись  організовувати свій час так, щоб його вистачало на все: роботу в саду і на городі, репетиції і виступи, відвідування бібліотеки.
        Почесним гостем клубу цього разу був отець Геннадій, протоірей   Свято-Троїцького храму, що в місті Христинівка.
        Розмова йшла про  свята Православної церкви і народні звичаї і обряди, які стосуються цих свят.  Мати Божа, Пресвятая Богородиця займає особливе місце  і в православній церкві, і в житті віруючих. Отець Геннадій розповів присутнім  про те, як у Святому Письмі висвітлені події, які пов'язані із Різдвом Пресвятої Богородиці, її введенням у "Святая святих", її Успіння. Введенн Пресвятої Богородиці в храм знаменує собою перехід від Старого до Нового Завіту. Саме завдяки Матері Божої в нас з повагою відносяться  до жінки, до матері, до берегині роду людського. В нашій релігії є багато свят,  що вшановують  Пресвяту Богородицю. До неї в свої молитвах звертаються  матері, просячи  її заступництва, благаючи про здоров'я  і благополуччя своїх дітей. Багато є ікон з її ликом, серед яких і чудотворні.
         Розмова вийшла щирою і невимушеною. Спілкуючись за чашкою чаю, задавали питання про хрещення дітей, про вибір імені новонароджених,  про початок наступного посту. А отець Геннадій запросив хористів заспівати в храмі на святі Покрови Пресвятої Богородиці
        Провідний бібліотекар читального залу Кулеша С.М. зробила огляд книжкової виставки "Животворна краса народних традицій та звичаїв", розповіла про книги етнографів О.П.Кислашка, В.Скуратівського, О.О.Боряка,   А.Я.Михалка та інших. Лунали і пісні, українські, задушевні, ліричні.
      То ж до нових зустрічей в бібліотеці --  цікавих, пізнавальних, приємних.


Немає коментарів:

Дописати коментар