вівторок, 8 вересня 2015 р.

70 років, як закінчилась війна...

               Найстрашніша війна світової історії тривала 6 років і один день - з 1 вересня 1939 року по 2 вересня 1945 року. Розв'язана людиноненависними нацистами, котрі вважали себе  вершителями доль всієї планети, забрала 65 мільйонів людських життів.
                2 вересня 1945 року в Токійській бухті на борту американського лінкора "Міссурі" був підписаний Акт про капітуляцію мілітаристської Японії. Цей день вважається офіційною датою завершення Другої світової війни. Представниками країн, які приймали участь у розгромі фашистського режиму, підписали цей історичний документ про беззастережнy капітуляцію останнього активного союзника фашизму - Японії. Цьому передувало зроблене  раніше офіційне повідомлення   японської влади від 14 серпня 1945 року, в якому вони брали  умови капітуляції за формулою Потсдамської конференції без будь-яких поправок і застережень. Однозначним фактом являється те, що це було мудре рішення, яке сприяло збереженню народу, його культури і держави, як такої.
                  Від імені уряду СРСР і за доручення Верховного Головнокомандуючого Й. Сталіна  ця почесна місія була покладена на генерал-лейтенанта М.К.Дерев'янка. Саме українець, наш земляк, уродженець села Косенівка  Уманського району, поставив останню крапку у Другій світовій війні. Всі формальності були залагоджені, і світ вийшов зі становища, в якому перебував протягом багатьох довгих, болісних, кровопролитних років. Жах Другої світової війни залишився в історії. Але він живе в спогадах ветеранів, генетичній пам'яті їх нащадків.
                Щоб не стерти з пам'яті прийдешніх поколінь цю страшну сторінку історії, в бібліотеках району організовані книжкові виставки, проводяться масові заходи. Так, в районній бібліотеці організовано виставки-інсталяції "Пам'ятаємо, щоб жити", " Генерал від рідної землі" - присвячену М.К.Дерев'янку, проведено історичну годину "Розгром коаліції Берлін - Рим - Токіо",  вікторину "Підсумки Другої світової війни", галерею портретів "Вони підписали капітуляцію мілітаристської Японії", урок історії "Бойове партнерство народів світу у боротьбі з нацизмом", годину патріота "Незламний дух українців в роки воєнного лихоліття", історико-краєзнавчу годину "Він поставив крапку у Другій світовій війні", інтернет-годину "Шляхами   Перемоги", Інтернет-перегляд "2 вересня 1945 року в світовій історії" тощо.
            Зараз в Україні її патріоти проливають кров  за цілісність і незалежність  своєї Батьківщини. Тож нехай приклад  солдатів Другої світової війни, які перемогли нацизм, буде для них прикладом!  

Немає коментарів:

Дописати коментар