пʼятницю, 25 вересня 2015 р.

Христинівщина - край історією багатий

                     Не одне століття  наш край  квітує під сонцем. Живуть у нас чудові люди: працьовиті, трудолюбиві, мужні, сміливі, чесні, палко закохані в землю своїх батьків. Споконвіку вони  вирощували хліб, плекали сади, будували  церкви і будинки, вчили дітей бути гідними нащадками. В години небезпеки наші земляки ставали на захист рідної землі, боронячи її від ворога, відстоюючи свою волю і незалежність, щоб, як безцінний дар, передати її прийдешнім поколінням.
           Народ має  невмирущу пам'ять, ніколи не забуває своїх патріотів. Саме їм встановлено обеліски, стели, пам'ятні знаки, величні пам'ятники, які нагадують нам про минуле, без якого б не було нашого сьогодення, нашого життя, нашого вільного краю.
         Пам'ятникам Христинівки  був присвячений літературно-краєзнавчий квест-орієнтування "Христинівщина у бронзі і граніті", який пройшов напередодні   Міжнародного дня туризму, встановленого  Генеральною асамблеєю Всесвітньої  туристської організації, членом якої є і Україна.
           У проведенні квесту  було задіяно 2 команди, до складу яких ввійшли старшокласники міських шкіл та студенти, які навчаються в Умані. Щоб дізнатись, про який пам'ятник іде мова, юні христинівчани відгадували ребуси, загадки, працювали з картою міста тощо. Їм потрібно було відповідати на питання вікторини. Якщо не знали на них відповідай, шукали їх у періодичних виданнях,  книгах місцевих авторів,буклетах, інформаційних листах, виготовлених працівниками бібліотеки. Квест проводили працівники бібліотеки Кулеша С.М. і Мельник Л.О.
         Приємно відзначити, що юнаки і дівчати багато знають про Івана Гонту, називають багато імен тих, кого можна назвати борцями за волю і незалежність України, пам'ятають про героїв Небесної Сотні, горді з того, що за ініціативи  голови РДА Ковбасюка Олександра Степановича  в нашому місті їм встановлено пам'ятник,  знають, які військові з'єднання  визволяли наше місто від фашистів, бережуть пам'ять  про воїнів-афгаців, добре знають творчість Тараса Шевченка,  декламують його вірші  біля пам'ятника  великому Кобзареві, знають імена видатних людей, які є гордістю краю.
      Наші діти не тільки залюбки гуляють алеями парків, любуються фонтанами,  статуями, а й бережуть  ім'я  мера Наконечного Миколи Петровича, який  зробив для міста і його жителів так багато хорошого.
         Учасники квесту показали, що вони можуть  бути екскурсоводами по Христинівці, адже вони знають її історію, легенди про походження назви міста, можуть розповісти  про пам'ятники, про людей, яким вони встановлені та про тих патріотів, які їх бережуть і встановлюють нові пам'ятні знаки героям сьогодення.
      Цей захід закінчився в районній бібліотеці, де  молодих людей провідний бібліотекар   читального залу  познайомила  із стендами, книжковими виставками, окремими книгами, що розповідають про  минуле  рідної землі. Зацікавила їх книга Дяченка Л.Я. "Історія Христинівщини".
         Найбільш активними, ерудованими були Поліщук Дарія, Квітчук Роман, Богачук Ірина, Кравченко Дмитро, Висоцький Антон, Антонов Максим,  Каракуц  Олександр, Штовба Роман.  Враженнями вони обмінювались в бібліотеці за чашкою чаю, висловлюючи бажання, щоб такі заходи проводити і надалі.





Немає коментарів:

Дописати коментар