середу, 13 січня 2016 р.

Звичаї, традиції народу передали нам предки у спадок


            Уявити історію нашого народу без столітніх традицій, обрядів, світу вірувань і фольклору не можна. Із далеких віків прийшли до нас звичаї колядувати, щедрувати, засівати Новорічним зерном на щастя, на долю, світле майбутнє. Із тих далеких часів прийшла до нас і красуня різдвяна ялинка, дідух, смачна кутя. А скільки про ці свята і звичаї складено пісень, щедрівок, колядок, віршів, написано книг, створено музичних творів. Цим подіям приділяли увагу Тарас Шевченко і Іван Франко, Леся Українка і Михайло Коцюбинський, Архип Тесленко і Борис Грінченко...
             А в районній бібліотеці пройшов інтелектуальний турнір "Знавці різдвяних традицій". Його учасники називали основні атрибути колядування, головні празники січня, згадували хто переніс святкування Нового року з вересня на січень, коли з'явилась перша згадка про ялинку, як новорічну прикрасу,  продовжували прислів'я про наші свята, відгадували загадки, називали авторів найвідоміших творів, в яких відображені традиції нашого народу.
             Турнір показав, що Ілля Кошель, Влад Єфимчук, Дмитро Капьонкін, Роман Штовба, Павло Шуткевич, Нікіта Лещенко, Денис Телюков добре знають для чого різдвяний стіл застеляють білою скатертиною, що символізує дідух, чому не можна виносити сміття з хати від Святвечора до Нового року, в якій битві лід допоміг воїнам здобути перемогу, як називається казка, в якій мачуха послала дідову дочку в ліс за підсніжниками серед зими. тощо. Питання турніру стосувалося звичаїв, традицій нашого народу, географії і історії подій, пов'язаних із зимою і Новим роком, літературою, в якій відображені всі ці теми і події.
                Всім тим, хто правильно відповідав на питання турніру, дісталися в нагороду солодощі. А іще вони поповнили свої знання, показали свою ерудицію. Значить, вони - справжні українці, які знають літературу, історію, фольклор, звичаї, традиції і обряди, які живуть здавна і житимуть вічно.  




 

Немає коментарів:

Дописати коментар