пʼятницю, 22 січня 2016 р.

Воз'єднались в ті далекії роки наші предки на віки...

            20-е століття залишило нам у спадок  багато своїх  героїчних подій, які з плином часу  не втрачають своєї величності і значимості. Вони змушують нас  осмислити їх велич і  вагомість.
          До таких дат належить 22 січня 1919 року - день ухвали Акту Злуки Української Народної Республіки і Західної Української  Народної Республіки. Ця дата ввійшла в героїчну історію України, як вияв мрій і сподівань всіх тих, хто впродовж  століть боровся за те, щоб Україна  була вільною і єдиною. Того зимового морозного дня  "здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Україна однині  є єдина незалежна Українська Народна Республіка." Цей акт своїм підгрунтям мав споконвічну мрію українського народу на незалежну, соборну національну державу.
             Українська історична наука поступово розбирає ідеологічні завали минулої епохи, ліквідує численні історичні міфологеми,  подаючи  в усій  складності  і правдивості тернистий шлях українського народу до незалежної соборної держави.
               Події січня 1919 року стали героїчною сторінкою нашої історії, безцінним надбанням духовної скарбниці українського народу. Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки - це наш моральний обов'язок. Ми повинні берегти світлу пам'ять незліченних жертв, принесених українським народом на олтар незалежної держави. Здобутки попередніх  поколінь продовжують своє життя в поколіннях прийдешніх.
               Віддаючи шану цій славній історичній події, працівники бібліотек  району організували книжкові виставки "Соборність українського духу - навічно в серці та в помислах людей", "Соборних дзвонів гучний гомін", "Подія, що житиме віки". Відвідувачі бібліотек мали змогу познайомитися з історичними фактами, подіями, документами того часу, дізнатися імена тих, хто стояв в ті часи у керма держави. Адже їх імена десятиліттями замовчувалися. Лише з проголошенням в Україні незалежності, ми можемо віддати шану і повагу тим справжнім українцям. В бібліотеках було проведено: історико-правовий екскурс "Державотворчий потенціал української Соборності", година патріота "Злука в ім'я України",  урок українознавства "Соборність - це єдність", урок історії "День Соборності - свято мільйонів українців", літературно-історичне перехрестя "Тобі, Україно, мій мужній народе, складаю я пісню святої свободи", галерея особистостей "Ініціатори об'єднавчого  руху", історичний урок єднання "Щоб сяяв Соборності стяг ", конкурс знавців "Соборність України: минуле, сучасне, майбутнє" тощо.
           Працівники бібліотеки прийняли участь в урочистих святкуваннях, приурочених до дня Соборності і Свободи в Україн, де зібралися однодумці і патріоти, керівники району і міста, волонтери і учасники бойових дій в АТО, представники УПЦ і творчих колективів РБК.
           Це свято живе в наших серцях, воно відлунюється в наших мріях, прагненнях і справах, які покликані зберегти нашу Україну вільною, незалежною, соборною.











Немає коментарів:

Дописати коментар