пʼятницю, 29 січня 2016 р.

І в серці земляків лунають його вірші

     29 січня -  сумний день на літературному календарі України. Шість років тому  перестало битись серце  поета і патріота, публіциста і  краєзнавця Станіслава Сергійович Зінчука. Народився Станіслав Зінчук в селі Орадівка. Тут  закопана його пуповина, тут  живуть його родичі, друці, однокласники. Сюди приїжджав до рідних, милувався таким знайомими з дитинства  рідними краєвидами, тут черпав наснагу для своїх творів. В своїй ліриці він оспівав Орадівку, Христинівку, ставки, сади і біленькі хати, вибілені своєю орадівською глиною. Навіть ця глина  знайшла своє місце в його поезії. З  назв його творів  виглядає рідне село з мальвами, козами і хатами,  натруджені мамині руки,   чуються народні пісні, яких в його родині знали силу-силенну. Його твори напрочуд актуальні - аварія на ЧАЕС, екологія України, вірність ідеалам борців за волю і незалежність  нашої держави, думки людей, які своєю працею  творять добробут, в години лихоліття  беруть зброю в руки, щоб боронити  рідний край.
    Станіслав Зінчук гаряче любив  свою Батьківщину, свій народ, його пісню і слово, природу і саму душу народу, яка зіткана з казок, легенд, переказів, дум і мрій про  свободу. Він пишався тим, що є земляком Івана Гонти, бунтаря  і захисника свого народу. Йому  поет присвятив  історичні дослідження "Іван Гонта", "Гайдамацька Січ".
   Всього  у творчому доробку С.Зінчука багато поетичних збірок,  фольклорні матеріали, переспіви  та переклади 50 іншомовних авторів, веселі мініатюри, вірші для малят тощо.
        Відомий поет, громадський діяч, перекладач, співробітник газет і журналів,  краєзнавець, лауреат Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка, Почесний житель Христинівського району,  відома і шанована людина  в Києві, заповів своїм рідним поховати  його в Орадівці. Велелюдний  похорон-реквієм зібрав  всіх тих, хто знав і поважав  свого земляка, хто цінував його творчість.
      Життя продовжується. Щоб донести до жителів району і його гостей слово і думки  С.Зінчука, в центральній   районній бібліотеці   створено літературний музей, де багато експонатів  розповідають про життя і творчість  нашого знаменитого земляка.  Його донька  Соломія і дружина  Людмила подарували нам  частину  домашньої його бібліотеки, фотографії, сувеніри, речі, серед яких домотканий рушник, материна ікона, ювілейні  монети , цікаві екземпляри з  колекції  мінералів, листи, документи, спогади.
      В ці дні в літературному музеї проходили бесіди біля книжкової  виставки "Золотий запас його таланту", літературні години "Співець Христинівщини", "Історія краю в творах С.Зінчука", "Сузір'я   високої поезії". Відвідувачі музею  читали вірші поета, ділились враженнями,  відкривали для себе   лірику  відомого поета-земляка.
 Ми і надалі популяризуватимемо його творчість. Адже поезія живе тоді, коли її читають, коли вона хвилює душі своїм талантом, щирістю, любов'ю   до народу


Немає коментарів:

Дописати коментар