середу, 16 березня 2016 р.

Велич Шевченка - до кожного серця

                                                                                      Благословенна хай буде година
                                                                                      І тая хата, і село,
                                                                                      Що Україні принесло
                                                                                      Найбільшого з великих сина...
         9 березня 1814 року – дата, яку внесено до світового календаря знаменних і памятних дат ЮНЕСКО для відзначення в усьому світі. І ми сьогодні  віддаємо шану і схиляємо голову перед Тарасом Григоровичем Шевченком з нагоди 202 річниці від дня його народження. Наш великий пророк веде свій народ до справжньої, сильної країни, якою будуть пишатися всі українці, хоч би вони жили – тут чи за її межами.

       Вся його творчість, про що знаємо ще з букваря, просякнута патріотизмом і любов’ю до Батьківщини.

       Не так багато знайдеться політиків, які б із такою пристрастю і самозреченням відстоювали право на існування свого народу, як цього добився Тарас Григорович; не так багато знайдеться поетів, які б зробили стільки для зростання самосвідомості своєї нації, як це зробив наш геніальний земляк; не так багато знайдеться полководців, які б не силою зброї, а розумом розбудили енергію мільйонних мас,  повели їх на боротьбу за волю; як і небагато знайдеться мислителів, які б не тільки філософськими узагальненнями, а благородством душі і серця свого викликали добрі почуття до народу, як це зробив Т.Г.Шевченко.

Минають роки, десятиліття, але товща часу не в змозі притупити гостру актуальність Шевченкового слова для кожного з наступних поколінь, адже вся його велика спадщина – поезія, проза, мистецтво – пронизана любов’ю до України, до людини.

        У складні часи народу потрібне сильне слово. І таке слово є у Кобзаря. Його слово потрібне всій країні, щоб вибороти нашу незалежність і наше майбутнє. Кожен рядок його поезії надихає і дає впевненість у нашій праведній боротьбі.
         Підтвердженням цього є популярність  безсмертних   творів Поета і Пророка. Щоб допомогти нашим землякам відчути силу слова Кобзаря, в бібліотеках району організовані  книжкові виставки: виставка-портрет "Яскрава сторінка літератури", виставка-вікторина "Багатогранний митець", виставка-інсталяція "Т.Г.Шевченко - геній пензля і пера". Під час шевченківських днів бібліотечні працівники проводять багато масових заходів, які допомагають дізнатись більше про життя, страждання, творчість, захоплення  великого сина України.
       Члени клубу "Надвечір'я" стали учасниками усного журналу "Його весна довіку не зів'яне, його "Кобзар" нікому не спалить". До уваги читачів була краєзнавча вікторина "Черкащина в творчості Кобзаря", година-роздум "Тарас Шевченко: погляд крізь два століття", патріотичний  калейдоскоп "Ми нація, в якої  є Шевченко", віртуальні години "По музеях Т.Г. Шевченка", "На Тарасовій  горі", відеоконцерт  "Пісні на слова Т,Г.Шевченка у виконанні відомих співаків".
      Про Кобзаря говорили не тільки в бібліотеці,  бібліотекарі прийняли участь в урочистостях, присвячених 202 -й річниці з дня народження Т.Г.Шевченка  біля його пам'ятника. Директор  РЦБС Раїса Шумовська була ведучою  його урочистого зібрання.
   Вдень, коли весняне сонечко  дарувало нам своє тепло, шанувальники поетичної творчості Кобзаря зібрались біля його погруддя , де пройшов поетичний марафон "Єднаймо душі словом Кобзаря". На столику виблискують глянцем книги, поетичні альбоми, товсті томи і тоненькі збірки для дітей. Всі бажаючі, а це і діти, і дорослі,  читали свої улюблені вірші, поеми, уривки з творів. Читали з книг, декламували напам'ять. У кожного з учасників поетичного марафону є свою улюблені твори Тараса Шевченка - про волю і козаків, про природу і Дніпро, про  матір і жінку, чорнобриву Катерину і сирітську долю, але в усіх них звучить  любов до України, до її народу, впевненість у світлому майбутті прийдешніх поколінь.

































































Немає коментарів:

Дописати коментар