четвер, 15 вересня 2016 р.

Літературний калейдоскоп «Вірний син українського народу» Випуск І.

     2016 рік Україна святкує славний ювілей – минає 160-років від дня народження  Івана Франка, автора майже шести тисяч художніх і публіцистичних творів, наукових досліджень. Великий письменник і поет, драматург, критик і дослідник літератури, історик і філософ, фольклорист і етнограф, мовознавець і мистецтвознавець, соціолог і економіст, він був першим публіцистом, журналістом, видавцем, одним із провідних діячів українського політичного життя кінця ХІХ початку ХХ століття.  Але, насамперед, він був геніальним митцем, твори якого через століття хвилюють і захоплюють.
      Для бібліотек ювілей Каменяра – це добра нагода показати користувачам  Івана Франка як ніжного лірика, глибокого філософа, захоплюючого казкаря й оповідача, широкого збирача народних пісень.
       Христинівська РЦБС у зв’язку із Указом  Президента України від 08  грудня 2015 року «Про вшанування пам'яті   Івана Франка»  та з метою популяризації його творів і просування читання, започаткувала районний інтернет-калейдоскоп - « Вірний син українського народу». Проходить він в рамках обласного конкурсу " Бібліотека - 2016 : пошук, креативність, майстерність".
   Матеріали будемо висвітлювати на блозі, сайтах бібліотек та в соціальних мережах. Пропонуємо Вашій увазі І-й випуск калейдоскопу.
Центральна районна бібліотека для дорослих
     До уваги користувачів бібліотеки – книжково-ілюстративна виставка «Серце, віддане народу». Цікаво пройшов вернісаж поетичного слова «Поет – борець, поет – лірик».
    На районному семінарі бібліотечних працівників було розглянуто  питання «Популяризація  творчої  спадщини Івана Франка в структурних підрозділах ЦБС». Були розглянуті інноваційні форми  роботи в бібліотеці: квест, турнір ерудитів, урок-аукціон тощо. Засідання клубу при методкабінеті ЦРБ  «Письменник і час» було присвячене вивченю невідомих сторінок життя і творчості Івана Франка.
Районна бібліотека для дітей
       Іван Франко дуже  любив дітей. У нього самого було троє синів і одна донька. Він говорив: «Життя  мені мало посміхалось, а діти були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало моє серце». Франко написав майже 50 казок. Герої його казок – хитра Лисичка, хижий Вовк, мудрий Їжак – є носіями певних людських якостей, а самі казки під вигадкою криють у собі велику життєву правду. Ці казки вчать чесності, справедливості, чуйності. З теплим сердечним почуттям, з батьківською любовю писав іван Якович про дітей і для дітей.
     В бібліотеці організовані: перегляди літератури «Хай сяє нам благословеннее ім”я славетного Франка (5-9), «Вернісаж Франкових казок». Цікаво пройшов дитячий ранок «У далеку дорогу життя Франкове візьмемо слово». Працівники бібліотеки підготували бібліографічний огляд літератури «Іван Франко і його твори для дітей» (5-6 класів).  Для учнів 7-9 класів весело пройшла  вікторина «У світі поезій Франка».



В.С.№1
    Для користувачів бібліотеки оформлено книжкову виставку  «Великий Каменяр». Біля книжкової виставки проходять групові бесіди, літературні повідомлення.


Шельпахівська БФ
     Широкою популярністю у бібліотеці користуються казки Івана Франка, багато з  з них увійшли до збірки «Коли ще звірі говорили». Цікавою є  поема-казка «Лис Микита», яку сам Франко вважав одним із кращих своїх творів. В  ньому  дітей приваблюють захоплюючі пригоди звірів і постать самого Лиса Микити - великого і кмітливого вигадника, що спритно перемагає своїх ворогів – це і стало бажанням інсценізувати цю казку в бібліотеці. А наступним  кроком   була інсценізація казки «Ріпка», яка  пройшла, по-своєму, але було весело й незабутньо.










Верхняцька БФ
     Бібліотека організувала книжкову виставку –портрет «І горів, і яснів, і страждав, і трудився для свого народу» , біля якої проводилися франківські читання  «Тисячострунна арфа велета духу»

Шукайводська БФ
     Під час літературно-мистецької години «Стежками великого Каменяра» цікавим та корисним доповненням до заходу стала книжкова виставка «Я син народу, який угору йде». Як підсумковий захід було проведено вікторину «Чи знаєте Ви творчість Івана Франка», яка дала можливість поглибити читацький інтерес до творчості письменника.

 Ліщинівська БФ
      З молодими користувачами   в бібліотеці-філіалі відбувся літературний діалог , який пройшов біля книжкової виставки  «Великий Каменяр».  Молодь охоче поділилась враженнями від прочитаних творів українського письменника, а завідуюча бібліотекою Неля Петрівна, знайомлячи юних читачів з маловідомими фактами з життя письменника, відкрила для них Франка,  досі незнаного, справжнього, з його сумнівами і протиріччями.
       Запрошуємо усіх шанувальників Франкіани та небайдужих причаститися із Франкової криниці. Всі заходи, які проходять в бібліотеці, дають змогу якнайкраще збагнути велич постаті Івана Франка, його талант, титанічну працездатність та бажання змінити на краще цей світ.


Немає коментарів:

Дописати коментар