понеділок, 19 вересня 2016 р.

Іскристе слово Каменяра

                "  А в тій кузні коваль клепле..." Рядки цього вірша знайомі всім  нам ще зі шкільних літ. Ще в дитинстві ми знайомимось з казками Івана Франка, його твори вчать  цінувати правду, чесність, людську працю.
         Його твори народилися з пилинки вогню, божественна клітинка якого  залетіла з батьківської кувалди ще в юне серце майбутнього  поета,  спалахнула вогнищем  любові до народу, прагненням волі і свободи, заполонила його бентежну душу. Його любов до народу  обернула їх у безліч світил, які світять народу і досі.  В тій іскрі  спресувався національний і соціальний біль українського народу, який ліг на папір геніальними віршами, оповіданнями, казками, повістями, драмами, публіцистичними творами.
         Іван Якович Франко - талант, незрівнянний за своєю багатогранністю і могутнім інтелектом навіть серед найбільших умів людства. Його творча спадщина нараховує майже шість тисяч творів. Письменник і поет, критик  і драматург, дослідник  літератури і історик,      філософ  і фольклорист,  етнограф і мовознавець, соціолог і економіст, він був першим публіцистом, журналістом, видавцем, одним із  провідних діячів  політичного життя свого часу. А жив він  на межі ХІХ і ХХ століть, а то був непростий період в житті нашого народу.
      Та й життя  Івана Франка  було наповнене не тільки приємними подіями. Але він ніколи не відокремлював себе від народної недолі, не замикався  у власних стражданнях. Його серце було відкрите  навіть в періоди важких життєвих  подій.
        У  його творчості  постійно виступали  взаємозалежні сили: пісня і праця,  книга і хліб.  Пісня запалила в душі Франка  вогник любові до фольклору,  який постійно живив його творчість. У піснях черпав Франко духовні сили, мужність і поетичне натхнення. Вивченню цього напрямку його творчості   присвячені  такі  масові заходи, проведені бібліотекою:  літературно-музичний колаж "Пісне моя, ти сердечна дружина",  урок-аукціон "Музичне життя творів Івана Франка".
        Переважна більшість прихильників таланту знають йог як письменника, багатогранного і талановитого. Краще зрозуміти цю  сторону його діяльності  допоможуть  відвідувачам бібліотеки літературні години, поетичні вернісажі, вечори, усні журнали: "Лірика мужності і патріотичного  гніву", "Слово - правдива іскра  Франка - Прометея", "Тисячострунна  арфа велета духу".
       Було в життя Івана Яковича Франка і кохання, велике і справжнє, чисте і світле, яке освітлювало його  стражденне серце. Ліричні твори про це найніжніше людське почуття  стали золотими сторінками світової літератури, багато з них стали піснями, що ввійшли до репертуару  найвідоміших співаків.  Цьому присвячені театралізовані години "Тричі мені являлася мені любов", "Драма закоханого серця", "Найніжніші почуття, обернені у слово".
      Йому судилась  доля незвичайна: син сільського коваля , він, завдяки  таланту,  винятковій твердості переконань, титанічній праці піднісся  до вершин світового мистецтва. Він зумів відобразити  у своїй творчості  найглибші почуття,  переживання і мрії українського народу.


          

Немає коментарів:

Дописати коментар