пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

Вшановуючи партизанський подвиг

Споконвіку повелося так, що вільнолюбиві і горді українці ніколи не корились ворогам, які зазіхали на наші землі. Козаки і гайдамаки, повстанці і партизани  не давали спокою поневолювачам. Україна пишається своїми синами, які боронили  рідний край.
       Завжди  вірні сини і дочки України волю і незалежність  Батьківщини ставили вище власного  життя.
       Так було і в роки  Другої світової війни, коли фашистські зайди  хотіли нас поневолити. Та війна принесла на нашу землю сльози, смерть, пожежі. В той час, коли на фронтах точились запеклі бої, на окупованих територіях  партизани і підпільники мстили ворогові за сплюндровані міста і села, за смерть рідних, за так званий "новий порядок", який позбавляв людей права на життя, на свободу, на майбутнє.
       По всій Україні діяли партизанські загони і з'єднання. Фашисти боялись їх, вишукували зрадників, які б допомогли їм знищити наших патріотів. Не дивлячись  на загрозу розстрілів і катувань, партизанські ряди весь час поповнювались. Багато їх отримали високі військові нагороди. Про них написані книги, створені кінофільми. Їх подвиг відображено в поемах, віршах, піснях. Пам'ять про їх подвиг житиме вічно.
      На Христинівській землі також діяли підпільні групи, які наближали перемогу над ворогом. Верхняцькою підпільною групою керував П.І.Теліченко,  Ліщинівською - І.П.Троїцький, а І.К.Кравчук  очолив  Христинівську диверсійну групу. Діяли підпільники в селах  Шельпахівка, Шукайвода, Ягубець, на на Дубинському відділенні  елітно-насінницького радгоспу. На рахунку христинівських месників -пущені під укіс вагони і потяги, розібрані колії, звільнені полонені, вилікувані солдати, розповсюджені листівки про бої і перемоги на фронті.
        Багато з цих патріотів не дожили до звільнення району. Чорна підступна  зрада  допомогла фашистам  заарештувати і стратити багатьох підпільників. Але пам'ять про них живе в спогадах, книгах, старих фотографіях, документах. З цим матеріалом знайомляться користувачі бібліотеки на виставці-інсталяції "Народні месники", яка організована в макеті солдатської землянки.
      Скільки б не пройшло років, ми пам'ятатимемо про подвиг  тих, хто в рядах партизанів і підпільників, став грізною перешкодою  на шляху здійснення  фашистами  жахливого плану поневолення  народів, боровся з ненависним ворогом за волю і незалежність України. 



Немає коментарів:

Дописати коментар