понеділок, 6 березня 2017 р.

Високим словом Кобзаря

            Прийшов голубоокий березень, приніс на свої променях весну, тепло, радість. І іще березень - це місяць, коли ми відзначаємо шевченківські дні. Адже ім'я Тараса Григоровича Шевченка дороге кожному українцю, кожному патріоту. Слово Кобзаря - багатогранне, його скарбниця мудрості - невичерпна.  Ми долучаємось до цієї  скарбниці, п'ємо з її життєдайної скарбниці, впускаємо його слово в душі, серця, де вони житимуть вічно.
           Світова культура знає багато талановитих і геніальних поетів і письменників, але більш народного митця, мабуть, немає.
            Доля, ця примхлива  чарівниця, щедрою рукою дала  йому раннє сирітство, гіркий  наймитський хліб, панське свавілля, жорстоку солдатчину. Але, ніби вибачаючись за  все це, щедро вділила йому талантів - геніальний поет і прозаїк, неперевершений художник і портретист,  гарний співак і улюбленець жінок. Але ніколи, навіть в періоди свого визнання, Тарас Григорович не зазнавався, не пишався своїми здобутками. Понад усе він любив свою багатостраждальну Україну, свій народ, його героїчну історію і вічне прагнення до волі, до оновлення  землі, на якій "врага не буде супостата"  Та найбільше доля дала йому після закінчення його такого короткого й стражденного життя - вона дала йому безсмертя.
           Шевченківські дні проходять в закладах освіти, культури, але в бібліотеках вони відзначаються, напевно, найширше.  Ось і цього року ми для шанувальників палкого і щирого слова Кобзаря  ми проводимо багато масових заходів, в яких користувачі  зможуть прийняти самі участь, висловити свою думку, продекламувати улюблені вірші чи уривки з них, прочитати свого вірша про Кобзаря, чи показати ілюстрацію до  них.
           Вшановуючи геній  Тараса Шевченка, в  структурних  підрозділах Христинівської  проведено  та буде проводитись багато масових заходів: літературні вечори, поетичні світлиці, альманахи, фольклорини, усні журнали, читацькі конференції, поетичні колажі, літературно-музичні композиції, театралізовані години, поетичні марафони, конкурси читців, відкриті мікрофони, вікторини,  інтернет-екскурсії по шевченківських місцях,  перегляди фільмів про  Т.Г.Шевченка, години вшанування: "Його твори - моральний кодекс українців", "Іще горить Шевченкова свіча", "Під думи народні настроював свою ліру Кобзар", "Доля дарувала йому безсмертя", "Його ім'я - жива душа України", "До Кобзаря за словом завжди люди йшли", "Крізь століття чути голос Кобзаря"," Історична мудрість великого Кобзаря", "Геній Шевченка як нації крила", "Поезія Шевченка - то музика народної душі" та ін.
        Крізь літа і віки Україні і її народу  в сяйві родинної любові   світитиме нам наш оберіг - образ Тараса Шевченка, його ім'я, його портрет у білокрилій чистоті  вишиваних рушників. Бо стоїмо  перед Шевченком, як перед совістю народу, стоїмо перед  перед  ясновидним зором Пророка і несемо у серці його безсмерті й пророчі слова:
           "Свою Україну любіть,
             Любіть її во врем'я люте,
             в останню , тяжкую мінуту
             за неї Господа моліть"...



 .
    

Немає коментарів:

Дописати коментар