пʼятницю, 28 квітня 2017 р.

Книгоманія - 2017

   Кожна людина прагне бути освіченою, ерудованою, розумною.  В цьому нам допомагає  вірний і чесний друг, ім'я  якому - книга. Найважливішим  призначенням  книги є збереження  знань, які накопичило людство, щоб передати їх наступним поколінням. Саме завдяки книгам став можливим  стрімкий прогрес людства  в останні століття в  усіх галузях науки. Адже всі нові наукові відкриття робляться на основі  накопиченої і систематизованої інформації,  результатів дослідів, над якими працювали вчені всього світу. З книг вони черпають знання, які дозволяють їм рухатись  вперед, не витрачаючи час на  те, що вже відкрито, що служить людству і науці.
      В усі часи до книги ставились як до святині. Ось уже скільки століть  книга  допомагає нам  пізнати світогляд і мислення  наших далеких предків,  розкриваючи секрети людської сутності. Саме завдяки  книгам ми можемо прослідкувати  розвиток  людства,  суспільного устрою, етичних норм, зародження звичаїв, обрядів, створення  духовності і культури  нашого народу.  Книги зберігають   всю історію  нашого існування на Землі.
         Спілкування з книгою допомагає  кожній людині розвиватись і вдосконалюватися. Адже, щоб зрозуміти зміст книги чи статті,  який автор прагне донести  до читача, мало знати букви і вміти читати. Треба бути вдумливим, уважним, підключати свій власний досвід, знання,  уміння аналізувати  інформацію. І, якщо читачеві це вдається, перед  ним  відкривається  світ подій, переживань,  інтелектуальних відкриттів і передбачень.
         Саме  такою читачкою,  ерудованою, вдумливою, духовно багатою є  Катя Білоусова, учениця 6-А класу міської школи №2. Вона життєрадісна, усміхнена, товариська  дівчинка, оточена любов'ю в сім'ї. Захоплення книгою і читанням в неї - від мами Людмили Іванівни. Це вона  допомогла  доньці поринути в світ друкованого слова ще з дошкільних років. І досі вона пам'ятає героїв своїх перших дитячих казок: добрих, сміливих, чесних.
        Зараз Катя читає інші книжки - українську і зарубіжну класику,  твори сучасних письменників. Але і тепер  захоплюється мужністю, кмітливістю,  чесністю, патріотизмом  книжкових героїв, які вчать любити свою землю, мріяти про  відкриття, цінувати дружбу, дорожити довірою оточуюючих, прагнути до розвитку і вдосконалення.
       Катя - переможець районного туру Всеукраїнського  конкурсу на кращого читача року "Книгоманія". Її відповіді, вичерпні і змістовні, начитаність, широкий кругозір забезпечили  їй перемогу на цьому конкурсі.  Питання, на які відповідали конкурсанти,  стосувались історії  України, Черкащини, природи рідного краю, фольклору, видатних земляків і,  звичайно ж, художньої літератури. Адже саме вона може  охопити всі сторони  нашого буття.  Відповіді цієї  милої дівчинки переконали компетентне журі, що вона  найкраще знає літературу, історію, географію. Вміє  вона і гарно, захоплююче  розповідати про те, що дізналась сама з книг. На конкурсі було  багато учнів 6-7 класів, закоханих в літературу, питання теж були не з легких, та й часу на обдумування відповідей  було мало. Школярі, а це були вже  переможці попередніх турів, гарно впоралися із заковиристими  запитаннями тестів, вікторин, конкурсів. Катіне  І-ше місце - це заслуга її знань, начитаності, ерудованості, комунікабельності,  уміння  розповідати про те, що хвилює серце, розширює кругозір. А іще вона  - гарний оповідач, уміє зацікавити слухачів, донести до них своє бачення прочитаного. Саме такою, емоційною цікавою,  була її презентація книги.
      Катя готувалась до обласного туру цього конкурсу: багато читала, вела читацький щоденник.  В ньому - розповіді про книги, які вона прочитала, що їй сподобались своїм сюжетом, змістом, стилем написання. Це книги  В.Нестайка, Є.Гуцала, С.Майданської, В.Винниченка, В.Близнеця, Ж.Верна, Я.Стельмаха, Д.Дефо,  Екзюпері, Стівенсона та інших письменників, чиї книги були улюбленими ще  нашими дідусями, бабусями, татами, мамами, або завойовують прихильність у сучасних юних любителів читання.
      Цей щоденник знайшов схвальний відгук  компетентного журі в  Черкаській  обласній бібліотеці для  дітей. Високо вони оцінили і відповіді юної христинівчанки, її  начитаність, уміння розповідати про книги, про ті проблеми, які вони підіймають.
       ІІІ-є місце, яке виборола  юна христинівчанка на цьому конкурсі, - заслужена нагорода за її   знання, начитаність, ерудицію, бажання знати більше, розширювати  свій кругозій.
      Катя розуміє, що книги - це "золотий ключик", оволодівши яким отримаєш доступ до  всіх скарбів знань  і культури. Успіх в житті  недосяжний без  без належного рівня кругозору, словникового запасу, лексики, моральних устоїв, мислення, уяви, уміння викладати думки, а головне - без глибоких знань.
        Тож  побажаємо  Каті Білоусовій  нових відкриттів у світі книг, хороших друзів, енергії, сили, творчих злетів і нових перемог у конкурсах. Хай герої книг надихають її до нових звершень і висот у  царстві книг, знань, інформації.






Учасниця четвертого етапу Всеукраїнсьго конкурсу на кращого читача Білоусова Катя.

Немає коментарів:

Дописати коментар