вівторок, 7 квітня 2020 р.

Яскраві дати квітня Випуск №2


2 квітня: 180 років від дня народження Еміля ЗОЛЯ
                         ШУКАЮЧИ ІСТИНУ
       Французький письменник-натураліст, критик і політичний активіст. Еміль Золя є одним з найвідоміших письменників ХІХ століття, автором понад двадцяти романів, творцем нового напряму в літературі - натуралізму. Був відомий різкими виступами проти антинародних соціальних реформ і переслідувань  людини.
    «Найбільший лірик нашого часу», - сказав про Еміля Золя  Анатоль Франс. Творчість Золя  вражає читачів своєю граціозністю і цілеспрямованістю. Йому  були тісні масштаби однієї книжки, одноо роману, тому він об’єднував свої твори у величезні цикли і серії.  «Ругон-Маккари», «Три міста», «Чотири євангелія», п’ять  романів, написаних у молодості, збірки оповідань, нарисів і статей – все це легко перерахувати  кількома словами, але за всім цим роки наполегливої праці, десятки  грубезних томів.
      Письменник виключної  працьовитості, Золя вірив у своє покликання, вірив у правильність обраного шляху. Йому було 28 років, коли він почав писати цикл «Ругон-Маккари», 53 роки, коли його завершив. Літературна спадщина Еміля Золя не втратила свого значення і донині, бо, як висловився письменник Генріх Манн, Золя «не тільки писав твори, а й стверджував істини. Істина стала душею його творчості».
                                            ВИСЛОВИ ЕМІЛЯ ЗОЛЯ
-          Істина в дорозі, і ніщо її не зупинить.
-          Весь сенс життя  полягає  в нескінченному завоюванні невідомого, у вічному зусиллі пізнати більше.
-          Ніколи ще люди не ставилися одне до одного з такою жорстокістю, ніколи ще не були в такій мірі засліплені, як у наш час, коли вони почали уявляти, що знають все.
-          Єдине щастя в житті – це постійне прагнення вперед.
-          Питання тварин для мене важливіше, ніж заклопотаність тим, чи будуть мене висміювати.
-          Людина створила Бога, щоб Бог врятував людину.
-          Абсолютного зла не існує. Людина не буває злою до всіх на світі, є завжди хтось, кому вона робить добро.
             Шанувальникам творчості Е.Золя відомі його твори:"Кар'єра Ругонів", "Черево Парижа", "Завоювання Плассана", "Жерміналь", "Пастка", " Дамське щастя", "Пастка", "Сповідь Клода", "Зоповіт померлої", Кар'єра Ругонів", Лурд", "Нана", "Радість життя", "Творчість", Тереза Ракен", " Провина абата Муре". 
     Якщо ці книги зараз недоступні в режимі он-лайн, то після закінчення карантину їх можна буде взяти в бібліотеці та прочитати, що насолодитись гарними художніми творами.











5 квітня: МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ  СУПУ.  Суп – перша  страва, важлива частина щоденного раціону  і одна з гарантій здорового організму. Без нього нормальне функціонування систем життєдіяльності людини перебуває під загрозою. Щоб донести важливість цієї страви і було створене це свято.
-          Історія супу настільки ж стара, як й кулінарія. Слово «суп» походить від французького «suppa», що в перекладі  означає хліб, розмочений у відварі або бульйоні. Як страва суп виник п’ять  століть тому з появою міцного посуду, здатного витримати процес приготування. У холодних країнах і регіонах  суп виник набагато раніше. Наприклад, у Стародавньому  Китаї  його варили за 100 років до нашої ери.
-          Суп – це «комплект» інгредієнтів, що створюють загальний смак і композицію. І хоча способи варіння, традиції і рецептура супів складалися раніше, але широке розповсюдження в Європі супи отримали до ХУІІІ століття. Пізніше це блюдо поширилося по світу. У національній кухні будь-якої країни існує багато рецептів цієї страви.  Супи  допомагають насититися і відновити сили, підвищити тонус. А лікарі впевнені в корисності супів навіть під час хвороби, прописуючи хворому легкі  бульйони та овочеві супи для швидкого одуження.
-          На думку медиків, супи добре впливають на травну систему організму, стимулюючи вироблення ферментів  шлункового  соку, є профілактикою серцево-судинних, шлунково-кишкових і навіть онкологічних  захворювань.
-          У світі існує тисячі рецептів супу. Серед незвичайних є японський суп з локшини і шоколаду, карибський – з ігуани, польський пивний суп і африканський - з кави, бананів і бруду з підніжжя гори Кіліманджаро.
           Українці ж, зокрема козаки, їли куліш. Цієї страви теж існує дуже багато рецептів.

Пропонуємо нашим читачам декілька рецептів супів, які урізноманітнять щоденне меню кожної  господині

 Туве Янссон "Країна Мумі-тролів"
 Без класики і в цій добірці нікуди! Серія фінської письменниці Туве Янссон налічує дев’ять повістей про добрих та смішних мумі-тролів, а також інших цікавих істот із Долини Мумі, які видали трьома книжками. Якщо історії про цю казкову сімейку потрапляли вам до рук у дитинстві — ви неодмінно до них повернетеся в дорослому віці. І обов’язково відкриєте твори Туве Янссон, вже понад 70 років улюблені читачами по всьому світу, по-новому. 

Мабуть, ні для кого не секрет, що маленькі товстунці мумі-тролі люблять попоїсти! Тому ці казки сповнені не лише пригод, а й описів різної смакоти: свіжоспечених булочок, млинців Нюхмумрика, ягід, запіканок, ароматної кави Мумі-мами, звареної за особливим рецептом, та багатьох інших страв. Здається, без згадок їжі історії Туве Янссон не були б такими повнокровними.
Окремим виданням у «Видавництві Старого Лева» виходила й збірка рецептів Мумі-мами, до якої увійшло аж близько 150 страв! Це й похідний супчик, і картопляна запіканка, і медові банани, і різні види печива…
Всі згадані книжки вийшли з ілюстраціями самої Туве Янссон, яка була професійною художницею. І, до речі, спершу прославилася в рідній країні як ілюстраторка, а вже потім — як дитяча письменниця — в усьому світі.





















5 квітня: 310 років тому гетьманом України був обраний Пилип Орлик, автор першої української Конституції
                                    ІСТОРИЧНИЙ   ДОКУМЕНТ
      Після смерті Івана Мазепи відбулася козацька рада. На ній було обрано нового гетьмана найближчого сподвижника Мазепи, генерального писаря його уряду Пилипа Орлика, який  ппоходив із давнього чеського роду. Його батько загинув у Хотинській війні. Навчався спочатку в єзуїтській колегії у Вільно, а потім у Києво-Могилянському колегіумі. Був освіченою людиною, знав кілька європейських мов. Обіймав  посади в Генеральній військовій канцелярії, згодом став генеральним військовим писарем і найближчим радником гетьмана Івана Мазепи.
     Під час козацької ради 5 квітня було прийнято написаний ним документ «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького», який згодом отримав назву «Конституція Пилипа Орлика».  Це була угода між старшиною і запорозькими козаками, з одного боку, та  гетьманом з другого. Уперше новообраний гетьман України укладав зі своїми виборцями офіційну угоду, де чітко зазначалися умови, за яких він отримав владу.
     Проголосивши фактично республіканський політичний устрій Української держави, «Конституція Пилипа Орлика» стала найвищим щаблем тогочасної політичної думки не тільки в Україні, а й взагалі в Європі. Жодна з країн на той час не мала подібних документів. Конституція  обмежувала права гетьмана, передбачала створення представницького органу – Генеральної ради.  ній були закладені підвалини принципу розподілу законодавчої та судової влади, упроваджувалася виборність посад.
  
   Про життя і діяльність, про суд історії і правдиві факти з життя патріота УКРАЇНИ   Пилипа Орлика є багато книг, статей, історичних досліджень. Бібліографом районної бібліотеки  Н.Сухецькою складено бібліографічні довідки, анотовані списки книг та статей, які допоможуть показати правдиву інформацію про нього.
















6 квітня:  МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МУЛЬТФІЛЬМІВ
                                             ЗАГАДКОВА КРАЇНА
       Свято було засноване в 2002 році Міжнародною асоціацією анімаційного кіно. Саме 6 квітня 1906 року Джон  Стюарт Блектон і Альберт Сміт, засновники американського кінематографічного об’єднання Vitagraph, відзняли  серію перших анімаційних  фільмів  «Комічні фази смішних осіб». Це були перші мультики в історії планети, з яких  почалася анімація.
     У 1927 році Режисер-аніматор Вячеслав  Левандовський  створив перший український мультфільм – «Казку про солом’яного бичка». До наших часів дійшли лише окремі кадри, які були надруковані  в  тогочасних журналах.  Нині створення мультфільмів займається державна українська анімаційна студія «Укранімафільм». Майже всі українські мультфільми створені за мотивами книг, казок, оповідань.
                          ДОБІРКА  НАЙКРАЩИХ УКРАЇНСЬКИХ  МУЛЬТФІЛЬМІВ
   «ЖИВ-БУВ ПЕС».  Мультиплікаційний фільм режисера Едуарда Назарова, створений за мотивами української народної казки «Сірко». Над сценарієм мультика режисер працював цілий рік. Мультфільм посів перше місце на У міжнародному кінофестивалі казкових фільмів  Данії в 1983 році.
   «КОЗАКИ» - серія мультиплікаційних фільмів режисера Володимира Дахна. Це історія про трьох запорозьких козаків: Бурмила, Коротуна  та Силача. Кожної серії герої потрапляють  у неймовірні пригоди. До збірки мультфільмів про козаків увійшли 10 серій. У всіх серіях присутнє аранжування українських народних пісень. За мотивами мультсеріалу  розроблена серія відеоігор для дітей.
   «ОСТРІВ  СКАРБІВ» - двосерійний мультиплікаційний фільм із вставками кінематографічних музичних кліпів за мотивами однойменного роману Р.Л.Стівенсона.  Режисер мультфільму – Давид Черкаський, сценарист – Юрій Аліков.
    «ЯК ПЕТРИК ПЯТОЧКИН СЛОНИКІВ РАХУВАВ» - весела історія про непосидючого рудоволосого хлопчика, який уві сні потрапляє до Африки і стає вихователем слоненят. Режисер мультфільму – Олександр Вікен.
    «ЯК ПЕСИК І КОШЕНЯ МИЛИ ПІДЛОГУ» - анімаційний фільм режисера Алли Грачової. Це історія про двох друзів – собачку і кошеня, які знайшли на ганку будинку брудні сліди й почали їх прибирати.
   «ЗАЙЧЕНЯ ЗАБЛУКАЛО» - мультфільм режисера Володимира Гончарова. Це історія про зайчика, який біг за метеликом і заблукав у лісі. Картина показує щирість та доброту лісових мешканців, які не залишились байдужими до біди зайчика.
    «БУЛА У СЛОНА МРІЯ» - анімаційний фільм режисера Бориса Храневича,  який розказє про найчистішу  мрію Слона. Він  мріяв стати білим, адже сірим бути  дуже сумно. Це історія про држб та справні щирі почуття.
    «КУРЧА В КЛІТИНОЧКУ» -ляльковий анімаційний фільм режисера Леоніда Зарубіна. Мультфільм створено за мотивами  однойменного вірша Емми Мошковської, де курчатко шкало собі дрга саме такого, як воно.
   «ІСТОРІЯ ОДНОГО ПОРОСЯТКА» - український мультфільм режисера Людмили Ткачикової за мотивами казки Юрія Винничука.  центрі подій – маленьке поросятко, яке полюбляло мандрувати.
   «МАЛЕНЬКИЙ ВЕЛИКИЙ ПЕС» - мультфільм про те, як зустрілися два друга – хлопчик і песик. Режисер анімаційного фільму – Людмила Ткачикова. Глядачам доведеться стати свідками тих випробувань,ю через які пройдуть друзі, перш ніж опинитися поруч.
    «ДОСТРИБНИ ДО ХМАРИНКИ» - мультфільм кінорежисера Бориса Храневича про спекотну Австрію, дружбу і про те, як  погано вихвалятися.
    «КАПІТОШКА» - мультиплікаційний фільм сценаристки Наталі Гузєєвої з двох серій: «Капітошка» та «Капітошка, повертайся!». Це історія про дружбу веселої краплинки чистого літнього дощу та Вовченяти.  Там, де з’являється  Капітошка, розпускаються квіти, листя та трави. Саме Капітошка веде дружбу в будинок Вовченяти і допомагає йому зрозуміти, хто він є насправді.

Немає коментарів:

Дописати коментар