понеділок, 20 квітня 2020 р.

Авторське право і бібліотека


З давніх- давен людство прагне захистити те, що створено талантом та працею. З глибин віків прийшли до нас імена творців талановитих картин, скульптур, художніх та музичних творів. Кожен такий твір - гордість автора та його нащадків. Хоч в далекому минулому і не було законів про захист авторських прав.
    Духовна творчість народу є показником його мудрості, культури і моралі.Саме вона формує  світогляд народу, збагачує культуру, визначає моральні засади суспільства. Наукова і художня творчість можуть бути найрізноманітнішими, але вони завжди є  результатом творчого процесу, об'єктивним виявом покликання, пошуку, розумової діяльності. Адже кожен твір - це результат  творчої праці автора, який є предметом правової охорони.
     Інтеграція в європейський і політико-правовий простір є стратегічним  напрямком розвитку України. Тому великого значення набуває  створення законодавчого середовища, де авторське право має бути захищеним.
     Бібліотеки працюють в правових рамках, зокрема дотримуються Закону України "Про авторське право і суміжні права". 
    Конституція України  гарантує право громадян  на вільний доступ до інформації і знань, і головним завданням бібліотек  є забезпечення інформаційних, науково-дослідних, освітніх, культурних потреб користувачів. Активне використання електронних ресурсів,глобальних інформаційних мереж та застосування новітніх технологій становить перед бібліотеками завдання не тільки популяризувати ці знання, а  й  дотримуватись  законодавства, що стосуються норм авторського права. Адже кожна книга чи стаття, пісня чи картина - це результат чиєїсь праці, і вона не може використовуватись без  посилання на автора.  Про це знають бібліотекарі, які складають бібліографічні списки, довідки, сценарії масових заходів, про це ми нагадуємо своїм читачам, які пишуть шкільні твори,  дипломні, курсові роботи. 
     Приємно спілкуватись з самим авторами книг, які проходять в бібліотеці. Зазвичай презентації та творчі зустрічі збирають багато відвідувачів бібліотеки та шанувальників художнього слова. Таким гостями були в нас Володимир Шовкошитний, Станіслав Бондаренко, Ольга Чепка, Ганна Бойко, Василь Кошельний, Микола Скалій та інші майстри слова.
     Поважаймо працю авторів , які створили чудові твори мистецтва, винаходи техніки, написали гарні книги.  Це їх винаходи, їх твори, авторство на які захищає Закон.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар