понеділок, 20 квітня 2020 р.

Мости дружби



Українці завжди відзначались добротою, щирістю, любов'ю до миру, праці, повагою до друзів і сусідів. Можливо, саме тому кожне місто нашої держави має побратимів в інших країнах. Поріднені міста, міста- партнери, міста-побратими - які гарні і високі слова, за якими проглядають дружні зв'язки,  знайомство з культурою і освітою, співпраця, дружба і взаєморозуміння.
    Христинівка не один десяток років дружить з молдовським містом, яке є залізничною станцією - Флорешти. Невеликий районний центр на річці Реут,   став відомим христинівчанам тоді, коли між нашими містами зав'язалась дружба і партнерство. З тих пір в центр нашого міста є вулиця Флорештська, яка до цього була Кооперативним провулком.На вулиці  Христинівській живуть люди у Флорештах. 
Історія Флорештів розпочалась із 33 селянських дворів. В 1809 році там була побудована церква святого Миколая. Історія пройшлась по  Флорешській землі  війнами, революціями, приєднаннями до Росії, перебудовою і проголошенням незалежності.  Там живуть трудолюбиві і добрі люди, які працюють на землі, вирощують овочі, переробляють їх на місцевому консервному заводі. Дають роботу місцевим жителям швейна фабрика, заводи скляного, тютюнового і комунального господарства тощо.
     Багато років наші міста  обмінювались делегаціями, до складу яких входили керівники міста і району, найкращі колективи художньої самодіяльності, передовики виробництва, художники, поети,  майстри народних ремесел. Це була висока оцінка  роботи - потрапити до складу делегації, яка їхала до молдовського міста Флорешти. 
     А як тепло і гарно приймали христинівчани своїх молдовських друзів! Хлібом-сіллю, з піснями і духовим оркестром, з посмішками, теплими словами. Чепурилось місто до приїзду гостей, яким ми  показували все найкраще, що в нас є. Різноманітні виставки радували очі і душу і наших жителів, і наших гостей. Пісні, українські і молдовські, лунали до пізнього вечора. Атмосфера  доброти, поваги і теплоти була дійсно щирою щирою.
     Районна бібліотека організовувала книжково -ілюстративну, виставку, матеріали якої розповідали про історію, традиції, культуру молдовського народу та життя міста і трудівників міста Флорешти.
     Районна газета публікувала фоторепортаж про цю зустріч, і кожен з присутніх шукав себе та знайомих на світлинах.
     Це дуже добре, що існують міста-побратими, які допомагають нам дружити, знаходити нових друзів, відкривати для себе щось нове і гарне. Адже у справжній друзів завжди є чому повчитись!


    

Немає коментарів:

Дописати коментар