понеділок, 21 вересня 2020 р.

Громада і сучасна бібліотека




            

        Сучасна бібліотека -це незамінний соціологічний інститут в соціокультурній інфраструктурі. Це центр інформації, спілкування, дозвілля і сучасності. Але  це і місток з минулого, оскільки зберігає безліч пам'яток нашої культури, історії, духовності.

  Бібліотека — це заклад, що надає безкоштовні послуги та працює із соціально незахищеними верствами населення. Для дітей і підлітків із бідних сімей, пенсіонерів, вимушених переселенців, бібліотека — єдине місце, де вони можуть одержати вільний доступ до інформації, культурного життя та онлайн-послуг; бібліотечні установи мають значний потенціал як простір соціальної взаємодії. Бібліотека  є центром, який може об'єднати його мешканців у локальне товариство. А це вже перший крок до виникнення громадського суспільства;  бібліотека є одним із чинників розвитку людського капіталу громади. Адже це місце, де відвідувач може поєднувати дозвілля з пізнанням, розвитком творчих здібностей, придбати додаткові компетенції, нові навички. Людина, що має культурні навички, краще орієнтується у житті, легше пристосовується до суспільних змін, перед нею відкрито більше можливостей. Компетенції, набуті у бібліотеці, можуть підвищити цінність людини на ринку праці або допомогти їй започаткувати власну справу; наявність краєзнавчих фондів, що містять унікальні відомості про регіон, та значний досвід краєзнавчої роботи дозволяють бібліотеці взяти на себе роль інформаційного центру для підприємців.

   Співпраця з місцевою владою перетворює бібліотеку на інноваційний ресурс здійснюваних реформ. 

   


 Серед користувачів бібліотеки ті, хто читає книги і періодику, вивчає архівні і краєзнавчі матеріали, користується послугами Інтернету, спілкується з однодумцями в клубах і об'єднаннях за інтересами, відвідує наш літературний музей, приходить грати в шахи, шашки, нарди, розгадує і складає ребуси і кросворди, шукає порад з різних питань... В бібліотеці проходять різноманітні масові заходи: бібліотечні посиденьки, літературні вечорниці, квести, поетичні марафони, різноманітні ігри і конкурси. Тут звучать вірші, лунають пісні і музика, проходить обмін думками, насінням і кулінарними рецептами.  Новий виток розвитку бібліотека отримала, одержавши комп'ютери. Переважну більшість яких ми виграли, перемігши у конкурсах і грантах. Тепер наші користувачі, маючи доступ до Інтернету, спілкуються з рідними, друзями, однокласниками, яких доля закинула далеко від рідних місць, по скайпу, оформлюють субсидії, купують квитки і товари, готуються до ЗНО, пишуть реферати, або просто грають в інтелектуальні ігри. Коли Ваша дитина перебуває в бібліотеці, вона знаходиться поряд з працівниками. І тут немає негативного впливу: тут не палять, не лихословлять, не грають в азартні ігри....

        Нове бачення роботи бібліотеки передбачає використання  принципово нових можливостей доступу до інформації незалежно від часу  і місцезнаходження  документа  і користувача.  Для тих, хто не вміє користуватись комп'ютером, постійно  діють курси комп'ютерної грамотності. Це гарний варіант для тих, хто ще немає цього чуда прогресу вдома

    Інтелектуальний розвиток громади та людського потенціалу, популяризація кращих практик та історій успіху бібліотеки - в основі наших завдань сьогодні.  Христинівчани звикли до того, що на кожному заході, які проходять в райцентрі, є книжкова виставка-інсталяція, на якій ми представляємо найцікавіший і найновіший матеріал.

Наші клуби і обє'днання  за інтересами все більше стають популярними. Зараз клуб "Патріот", переможець обласного конкурсу, готує відеопрезентацію до Дня українського козацтва. Головою цього клубу є учитель-методист історії ЗОШ №1, лауреат премії імені О.А. Захаренка Ж.В.Новицька. 

    Наші книгозбірні співпрацюють з краєзнавцями, письменниками, науковцями. Саме вони дарують нам свої книги, які читають студенти, вчителі, юні читачі і ветерани.

   Колектив бібліотечних працівників району - це команда однодумців. Так було завжди. Зараз ми працюємо, спираючись на ту базу, яку створили ветерани бібліотечної ниви. І в переддень нашого професійного свята хочу подякувати їм за їх вклад у бібліотечну справу, побажати їм всіляких гараздів. Ми пам'ятаємо їх. Це Розумович Г.І, Томачук О.Ю, Напній Н.В., Родіонова С.А., Паливода С.І, Марченко Л.О., Кузьменко Л.М., Муха С.Ф.,  Сторожук В.О., Балазюк В.І., Коваль Ю.І., Коваль Г.К., Білевич Н.М.,  Балюк Н.П., Скалій Г.І.,Комаха П.І., Загичко М.М., Медвідь К.М., Гаврилюк К.В.

     Вітаючи всіх тих, хто обрав своїм фахом книгу, і бібліотеку, зичимо їм здоров'я і наснаги, сімейного благополуччя і затишку,  поваги і добра. Хай всі добрі слова і справи повернуться до Вас сторицею, адже саме цьому вчить книга - друг і порадник.

     Бібліотека майбутнього відкрита для всіх. Там цікаво і комфортно, є можливість і поспілкуватись, і побути на самоті, повеселитись і відпочити. А головне - поповнити свої знання, показати свою ерудицію, розширити свій кругозір.  Тож хай живе бібліотека - скарбниця знань, досвіду, двигун прогресу!

       Раїса Шумовська, директор централізованої бібліотечної системи








Немає коментарів:

Дописати коментар