вівторок, 29 вересня 2020 р.

Страшна трагедія Бабиного Яру

          Бабин Яр - це символ людських страждань, горя і жорстокості нацизму. Найстрашніше місце Києва стало свідком того, як фашистські нелюди зганяли сотні тисяч безневинних людей: євреїв, ромів, військовополонених, моряків Дніпровської флотилії, хворих  психічної лікарні, українських патріотів.  З 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення української столиці. 

        Передати той жах словами неможливо: на очах матерів гинули немовлята і маленькі діти, які тільки навчились ходити, під кулями падали цілими сім'ями, люди божеволіли і за хвилини сивіли..

         Там загинуло, за різними оцінками від 100 до 200 тисяч людей. Серед тих, кого забрало  те страшне місце і поетеса  Олена Теліга.  Скільки там загинуло нерозкритих талантів, скільки пропало  мрій і надій!  Страшне то місце! Але, на жаль, не єдине. По всій Європі, по всій Україні чорними знаками горя і смерті були позначені єврейські гетто. Були вони і на території  Христинівщини. Братська могила на  Єврейському  кладовищі в районному центрі, місця розстрілів в селах Талалаївка, Осітна, Кузьмина Гребля, Осітна, Івангород нагадують  про мученицьку смерть  безневинних жертв, які   безмовно просять нас пам'ятати про них, аби ніколи не допустити повторення таких жорстоких подій. 

        Схиляючи голови в жалобі перед тими жертвами, вшановуючи їх пам'ять, в бібліотечних закладах організовані книжкові виставки, проводяться години пам'яті, уроки історичної правди. В проведенні цих заходів ми використовуємо свідчення і спогади  старожилів, які свого часу записали бібліотекарі. Приймуть  бібліотечні працівники і 


участь у покладанні квітів до меморіальних знаків і пам'ятників.

      Ми  завжди пам'ятатимемо цю трагедію, розповідатимемо про неї, аби ніколи  така трагедія не прийшла на нашу землю..

Немає коментарів:

Дописати коментар